Fasola adzuki podobna jest w smaku do fasoli mung. Jej czerwono-brązowe nasiona cenione są za swoje prozdrowotne i odchudzające
właściwości. Kiełki fasoli adzuki leczą dolegliwości związane z infekcjami pęcherza moczowego oraz chronią przed niedokrwistością. Jej
kiełki są bardzo smaczne, chrupiące o lekko słodkim orzechowym posmaku. Świetnie nadają się do wszelkich potraw kuchni azjatyckiej
z dodatkiem curry, można je dodawać do wszelkiego rodzaju sałatek, makaronów, ryżu, zapiekanek i jarzyn, oraz jako dodatek albo baza
do przygotowywania słodkich potraw. To bogate źródło składników mineralnych, witamin (wit. E, B2, B1, B6, B3) i łatwo przyswajalnego
białka dzięki czemu wegetarianie mogą traktować fasolę adzuki jako znakomitą alternatywę dla mięsa.
Przygotowanie kiełków:
Produkcja kiełków w domu jest bardzo prosta do wykonania przy użyciu kiełkownicy Toraf. Postępując zgodnie z instrukcją obsługi
kiełki są gotowe do spożycia po upływie 3-6dni. Kiełkownica umożliwia jednoczesną uprawę 3 rodzajów kiełków. Dodatkowe informacje
na stronie www.toraf.pl. Inną metodą produkcji kiełków jest produkcja kiełków w słoiku. W tym celu należy wypłukać nasiona
następnie przesypać do wcześniej wyparzonego naczynia i zalać przegotowaną letnią wodą. Moczyć przez kilka godzin, potem wodę
zlać, a nasiona wypłukać, naczynie nakryć gazą, obwiązać i odstawić w ciepłe (18-22°C), nie nasłonecznione miejsce. W tym czasie kiełki
należy przepłukiwać 2 razy dziennie wodą. Kiełki są gotowe do spożycia przy długości ok. 3-5 cm, po 3-6 dniach