plen

Microgreens (mikroliście) to warzywa, kwiaty lub zioła w postaci podrośniętych kiełków z pierwszym liściem właściwym. Są niezwykle proste w hodowli. Różnią się nieco od kiełków, ponieważ mikroliście rosną w ziemi. Najlepiej uprawiać je w sterylnym podłożu, by zmniejszyć ryzyko powstawania pleśni. Świetnie nada się do tego podłoże kokosowe.

Nie martw się, jeśli nie masz warunków do uprawiania warzyw. Mikrolistki można uprawiać w domu o każdej porze roku!

W swojej ofercie posiadamy szeroki wybór nasion na mikroliście. Jest wiele gatunków warzyw i ziół, które nadają się do tego typu uprawy. Mogą to być np. buraki, słonecznik, rzodkiewka, bazylia, jarmuż, groszek oraz brokuły. Mikroliście można spożyć od razu po ścięciu ich nożyczkami. Microgreens rosną dłużej niż kiełki, ale można ich zjeść znacznie więcej, ponieważ są większe. Uprawa trwa ok. 2 tygodni.

Zachęcamy także do zapoznania się z naszą ofertą nasion warzyw gruntowych, bomb nasiennych oraz mieszanek kwiatowych. Zapraszamy!

Nasiona na mikroliście

Mikroliście to rośliny, które są jadalne na wczesnym etapie rozwoju (pomiędzy kiełkami, a młodymi roślinami). Do domowej hodowli mikroliści potrzebujesz nasion, pojemnika – doniczki lub plastikowego pudełka oraz odpowiedniego podłoża. Może to być zwykła ziemia do kwiatów lub podłoże przeznaczone do wysiewu nasion. Najlepszym miejscem na uprawianie mikrolistków jest pojemnik postawiony na parapecie.

Mikroliście są niezwykle smaczne, pożywne i zdrowe. Dostarczają wiele cennych składników odżywczych – witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Mają bardzo wyrazisty smak oraz głęboki aromat. Świetnie sprawdzą się do kanapek, koktajli, soków, sałatek, przekąsek i przeróżnych past! Mikroliście mogą także zastąpić suszone przyprawy.

Mikrolistki uprawiane w domu są całkowicie pozbawione chemii. Przypominamy także, że mikrolistki nie muszą być zjedzone od razu. Cały czas rosną w ziemi i można je zrywać na bieżąco. Wszelkie wartości odżywcze z warzyw pojawiają się w pierwszych liściach.