Seler korzeniowy Makar

Odmiana średnio wczesna, plenna i bardzo dobrze się przechowująca. Zgrubienie korzeniowe duże, kuliste, bez skłonności do parcenia, o białym i wyjątkowo aromatycznym miąższu. Wykazuje wysoką tolerancję na choroby. Przydatny do bezpośredniego spożycia, przetwórstwa na mrożonki lub przechowywania. Wysiew pod osłony od połowy II do początku IV. Nasion wklepać w ziemie lub przykryć cienką warstwą piasku. Rozsadę  wysadzamy na miejsce stałe w V.

Siew: ½ II – IV
Zbiór: VII – ½ XI
Rozstawa: 40 x 40 cm

 

 

Seler jest bogaty w wiele cennych witamin oraz składników mineralnych. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę A oraz E. Seler jest również źródłem minerałów, takich jak wapń, żelazo, fosfor, magnez oraz cynk. Zawiera także beta-karoten.

Seler można wykorzystywać między innymi w kuchni. Najczęściej można go znaleźć w niedzielnym rosole. Świetnie smakuje również w połączeniu z innymi warzywami, na przykład kukurydzą i fasolą. Można go podawać także na kanapkach i robić z niego zdrowe soki.

 

Nasiona selera

W naszym sklepie znajdziesz nasiona selera korzeniowego oraz naciowego. Seler jest popularnym warzywem w Polsce i chętnie się go uprawia. Warzywo najlepiej rośnie na glebach niezbyt ciężkich i żyznych. Selery uwielbiają nasłonecznione miejsca.

Warto zatem zdecydować się na uprawę selera, ponieważ obniża on poziom złego cholesterolu i pozytywnie wpływa na pracę nerek i serca. W selerze znajdują się także flawonoidy i furanokumaryny, które wykazują silne działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne oraz rozkurczające. Seler zapobiega miażdżycy i przedłuża młodość.

Oferujemy wyłącznie nasiona od sprawdzonych producentów. Gwarantujemy wysoką jakość i atrakcyjne ceny. Zapraszamy do skorzystania z naszej oferty!

 

W celu zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z witryny ta strona stosuje pliki cookies. Szczegóły w naszej Polityce prywatności.
Kliknij "Zgadzam się", aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.