Kalarepa Wiedeńska Biała (bardzo wczesna)

Odmiana bardzo wczesna (od wysadzenia do zbioru 38-42 dni). Zgrubienie małe, kuliste, lekko spłaszczone, jasnozielone, soczyste, smaczne, o masie 100-180g. Ma wysokie walory odżywcze dzięki dużej zawartości witaminy C, wapnia i żelaza. Powinna być spożywana na surowo. Wysiew pod osłonami w lutym, marcu lub bezpośrednio do gruntu od kwietnia do maja.

 

Opakowanie: 2g
Siew:

II – V

Zbiór: VI –  VIII
Rozstawa: 20-25x20

 

 

Kalarepa jest przede wszystkim doskonałym źródłem witaminy C. Zawiera także witaminy z grupy B, które są odpowiedzialne między innymi za przemianę materii oraz system nerwowy. Kalarepa jest bogata również w kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez i inne cenne składniki. Warto wprowadzić kalarepę do swojej diety, ponieważ wspiera profilaktykę chorób nowotworowych i wspomaga funkcjonowanie wzroku.

Kalarepa to odmiana kapusty warzywnej, u której częścią jadalną jest przede wszystkim kulista część warzywa. Kalarepa jest niezwykle pysznym i zdrowym warzywem. Można ją jadać na surowo jako dodatek do przekąsek, ale doskonale smakuje podawana także w formie gotowanej lub pieczonej.

 

Nasiona kalarepy

W naszym sklepie znajdziesz nasiona kalarepy kilku odmian, które różnią się wielkością oraz barwą zgrubień. Kalarepę należy uprawiać na glebach próchniczych, żyznych i wilgotnych. Kalarepa potrzebuje dużo słońca, szczególnie w początkowej fazie. Przygotowuje się ją z rozsady i najczęściej sieje się ją do skrzynek. Nasiona można wysiewać rzutowo, czyli rozsypać na powierzchni i przykryć ziemią. Oferujemy nasiona od sprawdzonych producentów. Zapraszamy do skorzystania z naszej oferty!

 

W celu zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z witryny ta strona stosuje pliki cookies. Szczegóły w naszej Polityce prywatności.
Kliknij "Zgadzam się", aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.