plen

Szpinak Nowozelandzki

Szybko rosnąca roślina jednoroczna o płożących silnie rozgałęzionych pędach i ciemnozielonych romboidalnych, mięsistych liściach. Liście i pędy są bogatym źródłem witaminy C, karotenu, wapnia, fosforu czy też żelaza. Spożywanie szpinaku nowozelandzkiego wpływa odmładzająco, dezynfekująco na organizmu. Nasiona kiełkują długo, 20-40 dni, najlepiej więc wysiać je po 2-3 do wielodoniczek, w końcu III lub na początku IV. Na miejsce stałe rośliny sadzić w drugiej połowie V. Można także stosować siew bezpośredni do gruntu w końcu IV do połowy V.

Siew: ½ III – ½ V
Zbiór: VI –  IX
Rozstawa: 50 x 50 cm

 

Nasiona warzyw

Warzywa są jednym z najważniejszych składników diety. Dostarczają wielu cennych substancji odżywczych, w tym witamin i minerałów. W większości są lekkostrawne i niskokaloryczne, dlatego mogą być spożywane także przez osoby na różnych dietach. Doskonale nadają się też do przetwarzania i przechowywania przez wiele miesięcy, dzięki czemu są dostępne w najzdrowszej, surowej postaci przez cały rok. Uprawa warzyw jest możliwa zarówno na skalę przemysłową, jak i w domowym ogródku, a nawet na tarasie czy balkonie. Przedsiębiorstwo Nasienne „TORAF” – producent nasion warzyw – dostarcza nasiona zarówno w małych opakowaniach, jak i w pakietach o większej gramaturze. Pozwala to na wybór takiego zestawu, który zaspokoi potrzeby ogrodnika amatora lub hodowcy na skalę przemysłową.

Producent nasion warzyw TORAF – oferta 

Oferta naszej hurtowni obejmuje nasiona rozmaitych gatunków warzyw w małych opakowaniach. TORAF to między innymi producent nasion warzyw gruntowych, takich jak marchew, pietruszka, por czy seler w wielu odmianach. Oferujemy również nasiona warzyw sezonowych – pomidory, ogórki i paprykę. W asortymencie mamy odmiany papryki California Wonder, De Cayen i kilka innych, a także kilkanaście odmian pomidorów, ogórków, cebuli czy rzodkiewek. Jako producent nasion warzyw dbamy o ich wysoką jakość oraz o urozmaicenie asortymentu. Dlatego nie zabrakło w nim warzyw strączkowych – fasoli, grochów oraz kukurydzy, która zdobywa popularność wśród polskich ogrodników.