Kiełkownica TORAF

Świeże kiełki zbóż, roślin strączkowych i warzyw mają wyjątkowo dużą wartość odżywczą.

Zmiany w kiełkujących ziarnach następują  szybko, zawartość witamin wzrasta wielokrotnie w ciągu kilku dni. Tak wyhodowane kiełki możemy spożywać w surówkach, koktajlach, na kanapkach. Możemy je mieszać z twarogami, jajami na twardo, masłem, majonezem i przygotowywać dziesiątki rodzajów past, dodawać do zup, sosów, posypywać nimi ryż, ziemniaki, makaron. Znakomite są do dań ciepłych, zapiekanek, wypieków, farszów do naleśników i pierogów. Do ciepłych potraw należy je dodawać pod koniec gotowania.

Nazwy niektórych nasion z których można hodować kiełki: brokuł, fasola złota, pszenica, rzeżucha, rzodkiewka, gorczyca, chrzan, soja, soczewica, słonecznik, siewie lniane

W zależności od temperatury, nasilenia światła oraz rodzaju nasion zarodki po 2-7 daniach nadają się do zbioru. Przy wyższych lub niższych temperaturach okres kiełkowania może przedłużyć się względnie skrócić. Pomiędzy korzeniami niektórych gatunków nasion (np. lucerna, rzeżucha, gorczyca, pszenica, soja itp.) tworzą się małe włókienka, których nie wolno mylić z pleśnią. Pleśń czuć stęchlizną, ma zabarwienie czarno-szare, niebiesko-czerwone względnie może wystąpić w postaci białej kosmykowatej konsystencji.

Świeże kiełki zbóż, roślin strączkowych i warzyw mają wyjątkową wartość odżywczą . Bogate są w najcenniejsze dla zdrowia składniki : witaminy A, B, C, E, H. Zapewniają duże ilości wapnia, żelaza siarki, magnezu, potasu oraz biotynę, cynk, selen jak również mikroelementy - lit i chrom.

  •  dzięki dużej zawartości białka roślinnego wpływają na odbudowę komórek i tkanek
  • obniżają poziom cholesterolu we krwi
  • utrzymują w zdrowiu serce, nerwy, skórę, krew i mózg
  • chronią organizm przed anemią
  • zapobiegają i leczą przeziębienia
  • dzięki zasobności w potas nie dopuszczają do zwiotczenia mięśni, a nawet je ujędrniają
  • usuwają dolegliwości układu pokarmowego
  • regenerują organizm, zwiększają jego odporność
  • przypisuje się im właściwości odmładzające
  • działają korzystnie na włosy, zatrzymują łysienie, pobudzają produkcję cebulek włosowych
  • są doskonałe przy wszelkich kuracjach
  • odchudzają i odmładzają

 

KIEŁKOWNICA

  1. Pokrywka - gwarantuje stabilny, wilgotny klimat, także przy wahaniach temperatury.
  2. Szalki do kiełkowania - trzy duże szalki o średnicy 20 cm. Można w nich poddać kiełkowaniu jednocześnie trzy różne gatunki nasion albo kontynuować zbiory poprzez stopniowe wysiewanie nasion.
  3. Czerwone syfony odpływowe - zapewniają równomierny odpływ wody oraz regulacją wilgotność.
  4. Wentylatory - w pokrywie i w poszczególnych szalkach przeznaczonych do procesów kiełkowania umieszczono trzy wentylatory. Służą one do odprowadzania gazów i tlenu.
  5. Zbiornik wody - po nawadnianiu nadmiar wody gromadzi się w zbiorniku (idealna woda do podlewania kwiatów).

 

Instrukcja Obsługi:

  1. Naczynie do kiełkowania należy ustawić na równej powierzchni
  2. Czerwone syfony muszą być dokładnie osadzone na rurkach odpływowych
  3. Szalki do kiełkowania przepłukać zimną wodą
  4. Do szalek wsiać odpowiednią ilość nasion zwracając uwagę aby nasiona ułożone były w jednej luźnej warstwie
  5. Przy ustawianiu szalek, jednej na drugiej trzeba ustawić czerwone syfony na przemian
  6. Do najwyższej szalki należy wlać tyle letniej wody aby całkowicie został pokryty syfon (średnio pół litra). Tylko wtedy powstanie niezbędne ciśnienie wody.
  7. Przykryj naczynie pokrywką, która gwarantuje stabilne warunki uprawy
  8. Dzięki specjalnej konstrukcji kiełkownicy woda przepływa przez wszystkie szalki nawadniając nasiona a jej nadmiar gromadzi się w dolnym zbiorniku.
  9. Po przepływie wody przez trzy szalki z zasiewem należy opróżnić dolny zbiornik Wodę można używać do podlewania kwiatów pokojowych.
  10. Nawadniania należy dokonywać 2 razy dziennie
  11. Urządzenie do nawadniania należy ustawić w jasnym miejscu ale nie bezpośrednio na słońcu
  12. Kiełkownice należy starannie czyścić przed każdym wysiewem, najlepiej za pomocą miękkiej szczotki lub w zmywarce do naczyń.

 

Nasiona na kiełki – producent kiełkownic TORAF

Kiełki są uznawane za jeden z najbogatszych w składniki odżywcze produktów spożywczych. Chociaż były doceniane już w starożytnych Chinach, w Polsce dopiero od niedawna są powszechnie dostępne w sklepach. Poza najczęściej konsumowanymi kiełkami rzodkiewki czy wielkanocnej rzeżuchy na talerzach pojawiają się też inne gatunki warzywne. Ich walory zdrowotne wynikają z tego, że nasiona, jako zalążek nowych roślin, są niezwykle bogatym magazynem białek, witamin i mikroelementów. W okresie wzrostu zaś przyjmują one formę strawną dla człowieka. Nasiona na kiełki, które oferuje TORAF, są odpowiednio przygotowane do wysiewu, dzięki czemu efekty można uzyskać już po kilkunastu dniach. Są to zarówno nasiona warzyw znanych z polskiej kuchni, jak i inne gatunki.

Oferta nasion na kiełki i kiełkownic

Samodzielnie uprawiane kiełki są lepszą alternatywą dla gotowych produktów, które można kupić w sklepach. Dzięki kontroli wzrostu mogą być spożywane na właściwym etapie i w świeżej postaci, wprost z domowej uprawy. Można ją prowadzić w specjalnym naczyniu – kiełkownicy. TORAF to również producent kiełkownic. Są to specjalne naczynia złożone z kilku szalek, na których można jednocześnie uprawiać różne rośliny. Naczynia są wyposażone w system regulowania poziomu wilgoci oraz wentylację.

Nasiona na kiełki, które znajdziecie Państwo w asortymencie to m.in.: rzeżucha, pszenica, czerwona kapusta, kozieradka czy gorczyca czarna. W ofercie mamy też nasiona soi, słonecznika oraz różnych mieszanek. Producent kiełkownic poleca również naczynia do domowej uprawy.

 

W celu zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z witryny ta strona stosuje pliki cookies. Szczegóły w naszej Polityce prywatności.
Kliknij "Zgadzam się", aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.