plen

Nasiona na kiełki – łagodna mieszanka

Mieszanka nasion na kiełki składająca się z gatunków tworzących łagodną kompozycję smakową. Dzięki różnorodności gatunków wchodzących w skład tej mieszanki zyskujemy w jednej porcji dużą dawkę wartościowych substancji odżywczych, soli mineralnych, aminokwasów i witamin. Zawierają duże ilości wapnia, żelaza, magnezu, potasu, siarki i wiele mikroelementów (jod, mangan, lit, selen). Regularne spożycie kiełków obniża ilość złego cholesterolu (działa antymiażdżycowo), reguluje procesy trawienne. Kiełki tej mieszanki świetnie nadają się do sporządzania surówek, sałatek lub jako dodatek do kanapek.

Skład mieszanki:

  • Vigna radiata (Fasola Mung) - 40%;
  • Medicago sativa (Lucerna) - 30%;
  • Lens culinaris white (Soczewica jasna) - 10%;
  • Lens culinaris green (Soczewica zielona) - 5%;
  • Lens culinaris red (Soczewica czerwona) - 5%;
  • Raphanus sativus (Rzodkiew) - 5%;
  • Raphanus sativus var sativus (Rzodkiewka) - 5%

 

PRZYGOTOWANIE KIEŁKÓW

Produkcja kiełków w domu jest bardzo prosta do wykonania przy użyciu kiełkownicy  Toraf. Postępując zgodnie z instrukcją obsługi kiełki są gotowe do spożycia po upływie 4-7 dni. Kiełkownika umożliwia jednoczesną uprawę 3 rodzajów kiełków. Dodatkowe informacji na stronie www.toraf.pl.