Kiełki BIO Organic – rzeżucha

Kiełki rzeżuchy mają wyraźny ostry smak, są bogatym źródłem witamin C, PP, P, B, oraz związków mineralnych takich jak

potas, magnez, wapń, siarka i mikroelementy. Są silnym przeciwutleniaczem. Wzmacniają organizm, poprawiają stan skóry, paznokci i

włosów. Kiełki rzeżuchy działają pobudzająco na apetyt i trawienie, obniżają poziom cukru we krwi, z tego względu polecane są w

szczególności cukrzykom.

 

Przygotowanie kiełków:

Produkcja kiełków w domu jest bardzo prosta do wykonania przy użyciu kiełkownicy Toraf. Postępując zgodnie z instrukcją obsługi

kiełki są gotowe do spożycia po upływie 3-6 dni. Kiełkownika umożliwia jednoczesną uprawę 3 rodzajów kiełków. Dodatkowe informacji

na stronie www.toraf.pl. Inną metodą produkcji kiełków jest produkcja kiełków w słoiku. W tym celu należy wypłukać nasiona

następnie przesypać do wcześniej wyparzonego naczynia i zalać przegotowaną letnią wodą. Moczyć przez kilka godzin, potem wodę

zlać, a nasiona wypłukać, naczynie nakryć gazą, obwiązać i odstawić w ciepłe (18-22°C), nie nasłonecznione miejsce. W tym czasie kiełki

należy przepłukiwać 2 razy dziennie wodą. Kiełki są gotowe do spożycia przy długości ok. 1-2 cm, po 3-6 dniach.

Kiełki BIO Organic – Rzeżucha

Kiełki Bio-Organic

Spożywanie kiełków jako składnika sałatek, kanapek czy innych potraw pozwala na znacznie wzbogacenie diety w białka, mikroelementy i witaminy. Nasiona, jako zalążek nowej rośliny, zawierają cenne substancje, dzięki którym jest możliwy jej wzrost. Ich bogactwo w czystej postaci nie może być jednak w pełni wykorzystane. Część składników ziaren nie jest trawiona przez układ pokarmowy. Zapoczątkowanie procesu kiełkowania sprawia, że w nasionach zachodzą przemiany. Uaktywnienie enzymów, które rozkładają węglowodany i białka na proste substancje, powoduje, że są one rozpuszczane w wodzie, a kiełki są znacznie lepiej przyswajane przez organizm. Hurtownia i producent nasion TORAF oferuje nasiona na kiełki i kiełkownice, których jest producentem. Pozwalają one na szybkie przygotowanie kiełków do spożycia.

Lucerna, soczewica i inne kiełki w ofercie

Kiełki można uprawiać samodzielnie w specjalnej kiełkownicy, w której umieszcza się nasiona. Okres kiełkowania i wzrostu trwa zaledwie kilka dni. Klientom, którzy poszukują wyjątkowo zdrowego, ekologicznego wyrobu, hurtownia i producent nasion TORAF oferuje nasiona na kiełki Bio-Organic. Ich zaletą jest całkowita czystość ekologiczna. Rośliny, z których pochodzą nasiona, są uprawiane w starannie przygotowanych warunkach, bez użycia nawozów sztucznych i preparatów chemicznych. Dzięki temu zachowują pełnię walorów zdrowotnych i brak w nich zanieczyszczeń np. metalami ciężkimi ze spalin. Kiełki Bio-Organic lucerny, soczewicy i innych roślin wymagają jedynie kilku dni w kiełkownicy, aby były gotowe do spożycia.

 

W celu zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z witryny ta strona stosuje pliki cookies. Szczegóły w naszej Polityce prywatności.
Kliknij "Zgadzam się", aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.