plen

Kiełki Kozieradki

Sos Curry z Kiełkami Kozieradki i ryżem

 

Składniki:

Porcja dla 2 osób

  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub kukurydzianego
  • 1 szklanka cebuli posiekanej
  • 2 ząbki czosnku – posiekane
  • 1/2 szklanki słodkiej papryki – posiekanej
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (lub zwykłego)
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1/2 szklanki bulionu z kurczaka lub warzywnego
  • 2 szklanki kiełków kozieradki – posiekane
  • sól do smaku
  • Ciecz ze skrobi kukurydzianej:
  • 1 łyżeczkę skrobi kukurydzianej miesza się z 1 łyżeczką wody

 

Przygotowanie:

Czas przygotowania: 25 minut

W woku lub dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę, czosnek i paprykę następnie dodaj curry, pieprz cayenne, sos sojowy, bulion z kurczaka, kiełki kozieradki i dobrze wymieszaj.

Gotować przez 1 -2 minuty. Po ugotowaniu wymieszaj zawartość patelni z cieczą ze skrobi kukurydzianej aby zagęścić sos. Do garnka z posoloną wodą włóż 2 woreczki z ryżem i zagotuj.

Ugotowany ryż wyłóż na talerz i polej sosem, całość można jeszcze dodatkowo dla dekoracji przyprószyć kiełkami kozieradki.