plen

Kiełki JĘCZMIENIA

Chleb z młodych kiełków jęczmienia

 

Składniki:

Porcja dla 2 osób

  • 3 – 4 szklanki Kiełków jęczmienia
  • (korzeń powinien być równej długości co górna część)
  • 1 szklanka nasion sezamu lub lnu

Przygotowanie:

Czas przygotowania: 45 minut – 90 minut

Wypieki z kiełków jęczmienia są bardzo smaczne i delikatne w smaku i mają właściwości odchudzające. Do uzyskania wypieków z kiełków jęczmienia nie potrzebujesz drożdży, masła, oleju ani mleka. Ten chleb jest inny. Skiełkuj trochę kiełków jęczmienia następnie utrzyj je w moździerzu lub w robocie kuchennym. Uzyskaną papkę wyrabiaj przez nie dłużej niż 10minut. Przełóż uzyskane ciasto do blaszki lub foremki do pieczenia, uprzednio formując z niego kule na kształt bochenka, laski lub bułki. Przed włożeniem do blaszki uzyskane formy dobrze jest obtoczyć w nasionach sezamu lub lnu co zapobiega przyklejaniu się do blaszki.

Piec w piekarniku lub na piecu opalanym drewnem – w temperaturze 160oC (wyższa temperatura  spowoduje rozkład pożądanych witamin i składników odżywczych) . Długość pieczenia zależy od kształtu i grubości ulepionych kul. Grube bochenki należy piec przez około godzinę czasu, mniejsze i cieńsze odpowiednio krócej. Nie należy czekać aż chleb urośnie, po upieczeniu powinien być wilgotny w środku i dać się żuć w ustach.