plen

Własny warzywnik. To nic trudnego!

Osoby, które dysponują swoim „kawałkiem ziemi”, często kusi możliwość założenia własnego warzywnika. Wiele z nich rezygnuje jednak z uprawy warzyw, gdyż boją się, że nie poradzą sobie z nią. Wbrew pozorom założenie i pielęgnacja przydomowego warzywnika to nic trudnego i poradzi sobie z nią nawet mało doświadczona osoba.

Przygotowanie podłoża

Najważniejszym etapem zakładania warzywnika jest znalezienie i odpowiednie przygotowanie miejsca. Powinno ono być dobrze nasłonecznione – to klucz do obfitych zbiorów. Przyszły warzywnik trzeba solidnie odchwaścić i odżywić. Glebę najpierw przekopuje się szpadlem dość głęboko, usuwając podczas pracy korzenie, kamienie czy śmieci. Należy też dokładnie pousuwać wszystkie chwasty – znacząco ułatwi to późniejsze pielenie. Idealna ziemia na warzywnik jest piaszczysto-gliniasta i ma pH 6-6,5. Jednak jeśli w naszym ogrodzie jakość ziemi pozostawia wiele do życzenia, nie musimy rezygnować z warzywnika. Wystarczy wcześniej wzbogacić ją obornikiem, kompostem lub gotowym podłożem z worków.

Pielęgnacja warzywnika

Aby założyć warzywnik, potrzebne są nasiona warzyw. Na szczęście większość warzyw jest mało wymagająca, z ich uprawą poradzą sobie nawet amatorzy. Nawet najbardziej popularne z nich występują w kilku odmianach. Wysiewanie nie jest niczym trudnym. Wystarczy zastosować się do wskazówek i terminów podanych na opakowaniu nasion. Niektóre warzywa można wysiewać już wczesną wiosną. Gdy wykiełkują, dobrze jest je przerwać, by nie rosły zbyt gęsto. Wyjątkowo ciepłolubne warzywa można wysiać w domu, a do warzywnika przesadzić, dopiero gdy wykiełkują. Potem właścicielowi warzywnika zostaje już tylko jego pielęgnacja. Przede wszystkim warzywnik należy regularnie i dokładnie odchwaszczać. Chwasty rozmnażają się dość szybko, dlatego im częściej będziemy to robić, tym lepiej. Pielęgnacja obejmuje też podlewanie warzyw, zwłaszcza w upalne pory roku. Grządki warto raz na jakiś czas podsypać nawozem lub kompostem, by nieco odżywić ziemię. Jeśli wszystkie czynności wykonamy poprawnie, będziemy mogli cieszyć się smakiem warzyw z własnego ogródka.