plen

Które zioła sprawdzają się świetnie jako przyprawy kuchenne?

Trudno wyobrazić sobie kuchnię bez przypraw. Wiele potraw zyskuje ciekawszy i bardziej wyrazisty smak dzięki szczypcie soli czy pieprzu. Jednak nadmiar soli nie jest korzystny dla zdrowia. Właśnie dlatego warto sięgać również po zioła, które dodadzą wyjątkowego charakteru nawet najprostszym daniom, a dodatkowo mają właściwości zdrowotne. Niektóre z nich regulują metabolizm czy obniżają ciśnienie krwi. Jakie zioła warto mieć w swojej kuchni?

Bazylia, oregano i czosnek

Jednym z popularniejszych ziół, które znajdują się w wielu kuchniach, jest bazylia. Można ją wykorzystywać nie tylko podczas przygotowywania dań kuchni śródziemnomorskiej, ale również tradycyjnych potraw. Co ważne, bazylia korzystnie wpływa na pracę nerek, wątroby i żołądka. Warto ją mieć w kuchni zarówno w postaci świeżych liści, jak i w suszonej formie. Wśród ziół, które warto mieć w kuchni, z pewnością znajduje się również oregano.

Podobnie jak bazylia może mieć formę świeżych liści albo suszoną. Oprócz tego, że świetnie podkreśla smak potraw różnej kuchni, wpływa też pozytywnie na układ odpornościowy i pokarmowy. O prozdrowotnych właściwościach czosnku wiemy wszyscy. Warto używać go w kuchni z umiarem, ponieważ intensywność warzywa może sprawić, że smak potrawy zostanie zabity. Czosnek nadaje się do wielu dań mięsnych, a także sałatek czy zup. Oprócz tego można go wykorzystać do przygotowania różnych sosów.

Rozmaryn, tymianek i lubczyk

Kolejnym ziołem, które warto mieć w kuchni, jest rozmaryn. Świetnie komponuje się przede wszystkim z dziczyzną oraz daniami rybnymi, ponieważ ma aromatyczny zapach, który podkreśla ich smak. Co więcej, wpływa korzystnie na pracę wątroby, nerek i żołądka. Tymianek to zioło, które również możemy znaleźć w wielu kuchniach. Podobnie jak rozmaryn dobrze komponuje się z mięsami. Oprócz tego można go wykorzystywać również do sosów czy sałatek.

Tymianek wpływa pozytywnie na układ pokarmowy i oczyszcza drogi oddechowe. Lubczyk jest niezwykle aromatyczną przyprawą, która nadaje się na przykład do makaronów i ziemniaków. Warto go stosować nie tylko ze względu na walory aromatyczne i smakowe, ale również ze względu na to, że poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego. Oprócz tego działa również rozkurczowo i wykrztuśnie.