plen

Jakie rośliny można hodować w kiełkownicy?

Kiełki to rośliny w początkowej fazie wzrostu, które można dodawać do kanapek, sałatek i wielu innych potraw. Są bardzo zdrowe, ponieważ zawierają duże ilości witamin, białek i soli mineralnych, dużo większe niż dojrzałe już warzywa. Warto je zjadać szczególnie w tych okresach, gdy nie ma zbyt wielu świeżych warzyw sezonowych. Zdrowe i smaczne kiełki można wyhodować samemu w kiełkownicy.

Czym jest kiełkownica?

Jest to naczynie, które najczęściej wykonuje się z plastiku, szkła lub ceramiki. Zwykle w jego skład wchodzą dwa lub trzy poziomy, a także zbiornik na wodę i pokrywka. Na każdym z dostępnych poziomów została ułożona specjalna siatka, na której możemy wysiać  ulubione nasiona na kiełki. Później wystarczy całość przykryć pokrywką i regularnie podlewać, aby nasz miniogródek zaczął rosnąć. Dzięki przezroczystym ściankom każda z roślin ma zapewniony dostęp do światła, natomiast otwory w obudowie i pokrywce zapewniają wystarczającą wentylację.

Co można w niej hodować?

Jeśli mówimy o hodowaniu kiełków, to zapewne każdy z nas przypomina sobie przede wszystkim wysiewaną przed Wielkanocą rzeżuchę. Jednak tak naprawdę w kiełkownicy możemy zasiać bardzo wiele nasion, które mają różnorodne właściwości. Poniżej przedstawiamy przykłady bardzo zdrowych i popularnych kiełków, które warto samemu wyhodować w kiełkownicy:

  • Rzodkiewka – dostarcza dużej ilości witaminy C i działa wykrztuśnie, co jest szczególnie cenne podczas trwania jesiennego okresu przeziębień. Zawiera również siarkę, która wzmacnia włosy i paznokcie oraz poprawia stan naszej skóry.
  • Brokuł – jego kiełki są pikantne w smaku, zawierają witaminy z grupy B, a także witaminy A i C. Znajduje się w nich również sulforafan wykazujący działanie przeciwnowotworowe oraz zmniejszające ilość wolnych rodników w naszym organizmie.
  • Lucerna – pomaga w zwalczaniu dokuczliwych objawów menopauzy. Oprócz wielu witamin jej kiełki zawierają fosfor i wapń, dzięki czemu wpływają wzmacniająco na zęby, kości oraz układ odpornościowy.
  • Słonecznik – podobnie jak lucerna dostarcza naszemu organizmowi fosforu i wapnia, a także żelaza, które jest niezbędne w procesach krwiotwórczych. Zawiera również duże ilości białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminę D, wpływa pozytywnie na naszą przemianę materii.
  • Burak – jego kiełki zawierają witaminy A, C i B1, a także wiele cennych składników mineralnych, w tym potas, wapń, żelazo, magnez i miedź. Działają oczyszczająco na organizm, ponieważ zawierają sporo błonnika, a także obniżają ciśnienie. Dodatkowo substancja odpowiadająca za czerwony kolor buraków wykazuje działanie przeciwnowotworowe.
  • Fasola mung – jej kiełki są dobrym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy C, żelaza, miedzi, cynku i manganu. Obniżają poziom złego cholesterolu, zawierają antyutleniacze zapobiegające nowotworom oraz chronią przed chorobami serca.
  • Soja – jej kiełki są źródłem białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin A, B, C i K. Pomagają w regulowaniu pracy układu nerwowego i hormonalnego, a także zapobiegają nadciśnieniu, zakrzepom i poprawiają wygląd skóry.