plen

Jak przygotować warzywnik do wiosny?

Dla osób, które planują założyć własny warzywnik, wiosna jest niewątpliwie pracowitym okresem. Dobre przygotowanie ogródka warzywnego gwarantuje, że późniejsze prace w nim będzie można wykonywać komfortowo, a zbiory z pewnością nie zawiodą. Co trzeba zrobić w warzywniku wiosną, aby w późniejszych okresach cieszyć się własnymi pomidorami, ogórkami, czy marchewką? Sprawdźmy!

Przygotowanie grządek

Przed przygotowaniem grządek warto naszkicować sobie plan warzywnika. Przyjęło się, że grządki powinny mieć nieco ponad metr szerokości, a ścieżki między nimi około 30 cm – dzięki takiemu układowi stosunkowo łatwo jest dostać się do każdej grządki z obu jej stron. Ziemię pod warzywnik należy wzruszyć, a następnie zagrabić. Warto również nawieźć ją obornikiem lub kompostem. Ścieżki wystarczy wydeptać. Jak równo wyznaczyć grządki? Popularną metodą jest użycie dwóch kołków połączonych sznurkiem – jeden kołek wbija się na początku grządki, a druki na jej końcu i w ten sposób wyznacza się jej bok.

Siew warzyw

Gdy warzywnik zostanie przygotowany, można wybrać się do ulubionego centrum ogrodniczego po nasiona. Warto dobrze zaplanować siew. Te warzywa, z których będziemy korzystać najczęściej (np. szczypiorek, pietruszka), dobrze jest ulokować na skraju warzywnika, by mieć do nich łatwy dostęp. W literaturze o ogrodnictwie i Internecie można znaleźć wiele informacji o tym, jak najlepiej siać warzywa względem siebie – warto poznać chociaż podstawowe zasady. Przykładowo: marchew i cebula,  a także por i pietruszka rosnące obok siebie, nawzajem ochraniają się przed szkodnikami. Z kolei bliskie sąsiedztwo sałaty źle wpływa na ogórki i pietruszkę. Jeśli obok warzywnika rosną zioła, kwiaty lub krzewy, również warto sprawdzić zawczasu, jak działają one na poszczególne warzywa.

Siew należy rozpocząć dopiero wtedy, gdy zniknie prawdopodobieństwo przymrozków. Nasiona wysiewa się do niedużych rowków na grządkach, a następnie przysypuje ziemią. Najwcześniej można siać warzywa najbardziej odporne na niskie temperatury: marchew, pietruszkę, rzodkiewkę, groch, cebulę i bób, nieco później szalotkę, dymkę i czosnek. Zazwyczaj pod koniec marca (choć nie jest to regułą) sadzi się warzywa kapustne. Po zakupie nasion warzyw zawsze warto zapoznać się z informacjami dotyczącymi danego gatunku umieszczonymi na opakowaniu. Producent zwykle informuje, kiedy i jak siać daną roślinę, a także jak ją później pielęgnować.