plen

Instrukcja. Kiełki w domu krok po kroku

Kiełki wyhodowane z nasion zyskują coraz więcej zwolenników. Jest to cenne źródło witamin, minerałów, wartości odżywczych. Zapobiegają nowotworom i zawałom serca. Jaki sposobami hodować je we własnym domu?

Instrukcja. Kiełki w domu krok po kroku

Kiełki w domu można wyhodować na kilka sposobów. Pierwszym jest zaopatrzenie się w kiełkownicę, pozwala to na hodowanie kilku rodzajów kiełek jednocześnie. Urządzenie to posiada trzy poziomy, na których układamy nasiona. Posiada pojemnik na wodę oraz wypustki regulujące nawodnienie, oraz wilgotność. Nadmiar wody spływa pod tacki, natomiast pokrywa zapewnia nawilgocenie. Jeśli nie posiadamy kiełkownicy możemy wyhodować kiełki w inny sposób. Najczęściej stosowanym domowym sposobem jest umieszczenie nasion w słoiku i zalanie przegotowaną letnią wodą, najlepiej na noc. Następnie słoik musimy przykryć gazą. Następnie odlewamy wodę, a naczynie odwracamy do góry dnem pod kątem, aby woda spływała. Jednocześnie musimy pilnować, żeby nasiona były wciąż wilgotne, dlatego należy je 2 do 3 razy dziennie przelewać wodą. Nasze kiełki powinny nadawać się do spożycia maksymalnie po około 5 dniach. Należy pamiętać, aby słoik ustawić w miejscu z dostępem do światła, lecz nie bezpośrednio na słońcu.

Czy warto jeść kiełki?

Kiełki zawierają cenne składniki odżywcze aminokwasy, żelazo, magnez, potas, chlorofil, są także bogate w witaminy i znacząco wzmacniają odporność. Bardzo cenią je osoby, które dbają o zdrowe odżywianie.  Bardzo dobrze wpływają na metabolizm, dlatego też są ważnym składnikiem diety dla osób się odchudzających. Kiełki najczęściej spożywane są na surowo, mogą być dodatkiem do kanapek, jajek, a nawet mięsa. Praktycznie wszystkie możemy wyhodować domowymi sposobami. Kiełki można kupić w każdym niemalże sklepie, jednak wyhodowane samodzielnie daje nam gwarancje świeżości. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest zakup nasion i własna hodowla.  Przedsiębiorstwo Nasienne „TORAF” to producent nasion roślin ozdobnych i warzyw.