plen

Dlaczego warto jeść kiełki? Wartości odżywcze, właściwości

Aby posiłki zjadane w ciągu dnia nie były nudne, a za każdym razem stawały się kulinarną ucztą, warto je urozmaicać. Jednym ze sposobów podkreślenia smaku dań są kiełki. Te rozkwitające nasiona wyglądają niepozornie, a są źródłem cennych składników odżywczych, które wspomagają układ odpornościowy. Czemu dobrze zaprosić kiełki do swojej diety?

Źródło witamin i minerałów

Kiełki są nasionami w początkowej fazie wzrostu. Mimo małych rozmiarów są cennym źródłem substancji odżywczych. Dla przykładu, kiełki fasoli posiadają wiele witamin z grupy B, które poprawiają kondycję włosów, skóry i paznokci, a także wspomagają układ nerwowy. Natomiast rośliny wyrastającego buraka dostarczają witaminę C i kwas foliowy oraz ważne metale, rubid i cez. Dzięki temu wspomagają produkcję czerwonych krwinek oraz obniżają ciśnienie.

Te mikrowarzywa warto włączyć do codziennej diety również dlatego, że są antyoksydantami, a więc zmniejszają ryzyko pojawienia się chorób serca i komórek nowotworowych. Należy też dodać, że kiełki są źródłem niskokalorycznego białka, które jest niezbędnym elementem dobrej gospodarki hormonalnej. Jego spożycie jest szczególnie zalecane osobom aktywnym fizycznie.

Kiełki urozmaiceniem diety

Warto kupić nasiona na kiełki i cieszyć się dobrodziejstwem, które dają. Poza działaniem zdrowotnym mikrowarzywa nadadzą daniom nowy charakter. W zależności od tego, jakie kiełki się wybierze — np. brokułu, kalarepy, kapusty czy rzodkiewki — mają one inny smak. Coś dla siebie znajdą zarówno zwolennicy słodkich nut, jak i tych wytrawnych lub nieco ostrzejszych. Kiełki są dodatkiem uniwersalnym — świetnie smakują na pieczywie w towarzystwie twarogu albo awokado oraz jako jeden z elementów głównego dania, np. makaronu, ryżu, a także zapiekanek.