plen

Fasola szparagowa karłowa Maxidor (wczesna)

Phaseolus vulgaris

Odmiana karłowa (dorasta do 60cm) wczesna, odporna na antraknozę i bakteriozę. Strąki długości do 16 cm, bezwłókniste, charakteryzują się dużą zawartością błonnika pokarmowego. Najlepsze do bezpośredniego spożycia po ugotowaniu jako dodatek do mięs, ryb, zup i zapiekanek. Nadają się również do mrożenia i konserwowania. Siew wprost do gruntu od ½ V do VIII.

Siew: ½ V – VIII
Zbiór: VII – X
Rozstawa: 35-40cm x 7 – 10 cm
EAN: 5907595503235

 

Fasole

Fasola jest rośliną strączkową o wielu odmianach. Jest to doskonałe źródło witamin i składników odżywczych. Wysoka zawartość kwasu foliowego oraz błonnika sprawia, że fasola może być cennym składnikiem diety odchudzającej. Ponadto ma niski indeks glikemiczny i jest mało kaloryczna. Fasolka szparagowa jest szczególnie polecana kobietom w ciąży oraz osobom chorym na cukrzycę. Z jej prozdrowotnych właściwości możemy korzystać cały rok. Strąki fasoli można wykorzystywać zarówno na rynku warzyw świeżych, jak i do mrożenia i konserwowania. Jest to warzywo powszechnie uprawiane w Polsce.

Nasiona fasoli szparagowej

Dostarczamy różne odmiany nasion fasoli szparagowej: nasiona fasoli dwubarwnej, fioletowej, zielonej i żółtej. Fasola dwubarwna jest bardzo oryginalną odmianą, która nie tylko wyróżnia się smakiem, ale także podkreśli wygląd każdej potrawy. Posiadamy nasiona jednej z najpopularniejszych odmian fasoli: suche nasiona Piękny Jaś. Jest to odmiana tyczna o długim okresie zbioru. Fasola żółta i zielona bardzo często goszczą na polskich stołach ze względu na wyjątkowy smak oraz właściwości zdrowotne. Ten rodzaj fasoli bardzo często wykorzystywany jest również w przetwórstwie, gdyż nadaje się na konserwy oraz mrożonki. Zachęcamy do zapoznania się ze szczegółami oferty nasion fasoli firmy Toraf.