plen

Jak poprawnie używać kiełkownicy?

Zdrowa dieta wymaga dostarczania organizmowi pożywienia, które będzie łatwo przyswajalne oraz bogate w niezbędne składniki odżywcze. Znakomitym uzupełnieniem spożywanych posiłków może być jedzenie świeżych kiełków zbóż, roślin strączkowych oraz warzyw. Zawierają one wiele niezwykle potrzebnych witamin, głównie witaminy A i C, ale także witamin z grupy B oraz E, a także H. Mają też znaczne ilości makroelementów – przede wszystkim wapnia, siarki, żelaza oraz magnezu i potasu. Znajdziemy w nich również cynk, selen i biotynę, a ponadto mikroelementy np. lit czy chrom. Co ważne, można je łatwo pozyskiwać we własnym zakresie, zaopatrując się w nasiona na kiełki oraz kiełkownicę. Przekonajmy się, jak używać takiego urządzenia oraz sprawdźmy, co daje jedzenie kiełków.

Co daje jedzenie kiełków?

Najpopularniejsze nasiona na kiełki to m.in. rzeżucha, pszenica, soja, czerwona kapusta, kozieradka i gorczyca czarna. Jedzenie kiełków może pomóc w dostarczaniu niezbędnych składników odżywczych, poprawiając funkcjonowanie układu pokarmowego, a także odpornościowego i krwionośnego. Oferują łatwo przyswajalne białka, które korzystnie wpływają na regenerację i oczyszczanie organizmu. Ułatwiają obniżenie poziomu cholesterolu, dobrze wpływają na stan włosów i paznokci, a ponadto są przydatne przy odchudzaniu.

Jak korzystać z kiełkownicy?

Kiełkownica to urządzenie złożone z kilku sporych szalek, na których można pozyskiwać kiełki różnych roślin. Jest ona wyposażona w system regulowania poziomu wilgoci oraz sprawną wentylację wymuszającą obieg powietrza. By przystąpić do uprawy kiełków, należy umieścić nasiona na szalkach, rozkładając je luźno jedną warstwą. Poszczególne szalki układa się kolejno jedna na drugiej, ustawiając syfony przemiennie. Górną szalkę wypełnia się wodą tak, by przykryć cały syfon oraz nakryć pokrywką. Gdy woda ścieknie do dolnego zbiornika, należy go opróżnić i uzupełnić zapas w górnej szalce. Czynność tę powtarza się 2 razy dziennie. Ważny będzie też dostęp do światła słonecznego.