plen

Dlaczego warto uprawiać mikroliście?

Domowa uprawa siewek roślin staje się coraz bardziej popularna w ostatnich latach ze względu na ich liczne korzyści zdrowotne, wszechstronność wykorzystania i wyjątkowy smak. W tym artykule zagłębimy się w świat mikroliści, poznamy ich walory odżywcze i wyjaśnimy, z jakich powodów warto włączyć je do swojej diety.

Czym są mikroliście?

Mikroliście, znane również jako mikrozioła, to rodzaj jadanej zieleniny, która jest we wczesnej fazie rozwoju, w której zaczynają pojawiać się pierwsze listki. Określane jako miniaturowe wersje warzyw, osiągają do kilkunastu centymetrów w 2 tygodnie. Są dostępne w znacznie większej ofercie gatunkowej niż popularne kiełki.

W odróżnieniu od kiełków, które są zwykle uprawiane w wodzie, mikroliście korzystają z podłoża, z którego czerpią niezbędne do wzrostu składniki i minerały. Ich uprawa jest także mniej wymagająca i łatwiejsza do przeprowadzenia w domu. Z tego względu, warto zaopatrzyć się w nasiona microgreens, by móc na co dzień korzystać z tego źródła wielu wartości odżywczych.

Gdzie można wykorzystać mikroliście?

Mikroliście mają wyższe stężenie witamin, minerałów i przeciwutleniaczy niż ich pełnowartościowe odpowiedniki, co czyni je pożywnym dodatkiem do każdej diety. Są także doskonałym źródłem błonnika, który umożliwia prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego oraz kwasu foliowego, który ma wpływ na prawidłowy rozwój czerwonych krwinek.

Mogą być używane jako dekoracja talerza lub dodawane do sałatek i kanapek. To co jeszcze wyróżnia mikrozioła to ich unikalny smak, który jest często opisywany jako ziemisty, orzechowy, słodki lub pikantny w zależności od odmiany. Popularne, wykorzystywane w kuchni, odmiany microgreens to rzodkiewka, słonecznik, zielony groszek, brokuł, kapusta oraz, popularna w okresie Wielkanocy, rzeżucha.