plen

Koper Włoski

Foeniculum vulgare

Roślina tworzy mięsiste, zwięzłe, białe zgrubienia o aromacie anyżu. Poprawia trawienie i uspokaja. Jadalne są zgrubienia, ogonki liściowe i liście. Można je gotować, dusić i dodawać do sałatek. Okres wegetacji 80-100 dni. Wysiew od V-VII.

Siew: V-VII
Zbiór: IX-X
Rozstawa: 20x40 cm

 

Nasiona kopru włoskiego

Koper włoski to roślina użytkowa, powszechnie spotykana w polskiej kuchni, jak również ogródkach działkowych. Ma bardzo charakterystyczny, słodko-ziemisty zapach, który da się wyczuć również na jego ziarnach. Jego nasiona mogą być uprawiane w miejscach takich jak:

  • ogrody,
  • szklarnie,
  • namioty uprawne.

Warto wiedzieć, że zapach tego ziela odstrasza komary, a jednocześnie przyciąga biedronki. Obecność tych nakrapianych owadów bywa bardzo przydatna, gdyż żywią się one m.in. mszycami, które często uszkadzają rośliny. Z tego powodu wysianie nasion kopru włoskiego w przydomowym ogrodzie może być dobrym pomysłem. Zachęcamy do składania zamówień.