Seler naciowy Nuget

Odmiana wczesna (okres weg. 70-80 dni), polecana do uprawy z rozsady. Łodygi jasnozielone, zwniesione. Liście kędzierzawe. Ogonki liściowe można spożywać na surowo lub jako dodatek do sałatek, zup nadaje im lekko słodkiego aromatu lub gotowane jak szparagi.

Wysiew do skrzynek pod osłonami w II-V. Rozsadę wysadzać w V-VI, w rozstawie 40×30 cm.

Zbiór rozpoczyna się w sierpniu i może trwać do mrozów.

 

Wysokość ½ III - V
Zbiór: VIII - X
Rozstawa: 30 x 40 cm

 

 

Seler jest bogaty w wiele cennych witamin oraz składników mineralnych. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę A oraz E. Seler jest również źródłem minerałów, takich jak wapń, żelazo, fosfor, magnez oraz cynk. Zawiera także beta-karoten.

Seler można wykorzystywać między innymi w kuchni. Najczęściej można go znaleźć w niedzielnym rosole. Świetnie smakuje również w połączeniu z innymi warzywami, na przykład kukurydzą i fasolą. Można go podawać także na kanapkach i robić z niego zdrowe soki.

 

Nasiona selera

W naszym sklepie znajdziesz nasiona selera korzeniowego oraz naciowego. Seler jest popularnym warzywem w Polsce i chętnie się go uprawia. Warzywo najlepiej rośnie na glebach niezbyt ciężkich i żyznych. Selery uwielbiają nasłonecznione miejsca.

Warto zatem zdecydować się na uprawę selera, ponieważ obniża on poziom złego cholesterolu i pozytywnie wpływa na pracę nerek i serca. W selerze znajdują się także flawonoidy i furanokumaryny, które wykazują silne działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne oraz rozkurczające. Seler zapobiega miażdżycy i przedłuża młodość.

Oferujemy wyłącznie nasiona od sprawdzonych producentów. Gwarantujemy wysoką jakość i atrakcyjne ceny. Zapraszamy do skorzystania z naszej oferty!

 

W celu zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z witryny ta strona stosuje pliki cookies. Szczegóły w naszej Polityce prywatności.
Kliknij "Zgadzam się", aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.