plen

Nasiona na kiełki – brokuł

Kiełki nasion brokułu są źródłem najcenniejszych dla organizmu składników odżywczych: witamin A, C, B1, B2, PP, mikroelementów (wapń, żelazo, fosfor, magnez), enzymów i innych składników wzmacniających. Najcenniejszy w brokule jest sulforafan – substancja antyrakowa, której stężenie w kiełkach jest 200 razy większe niż w samym brokule. Ponadto kiełki brokułu pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy. Kiełki brokułu są pikantne w smaku, doskonale nadają się do sałatek i kanapek.

Przygotowanie kiełków:

Produkcja kiełków w domu jest bardzo prosta do wykonania przy użyciu kiełkownicy Toraf. Postępując zgodnie z instrukcją obsługi kiełki są gotowe do spożycia po upływie 3-6 dni. Kiełkownika umożliwia jednoczesną uprawę 3 rodzajów kiełków. Dodatkowe informacji na stronie www.toraf.pl. Inną metodą produkcji kiełków jest produkcja kiełków w słoiku. W tym celu należy wypłukać nasiona następnie przesypać do wcześniej wyparzonego naczynia i zalać przegotowaną letnią wodą. Moczyć przez kilka godzin, potem wodę zlać, a nasiona wypłukać, naczynie nakryć gazą, obwiązać i odstawić w ciepłe (18-22°C), nie nasłonecznione miejsce. W tym czasie kiełki należy przepłukiwać 2 razy dziennie wodą. Kiełki są gotowe do spożycia przy długości ok. 1-2 cm, po 3-6 dniach.

Nasiona brokuła na kiełki

Pragnąc zadbać o zdrową dietę, warto uwzględnić w niej nie tylko warzywa, ale też kiełki, które są cennym dodatkiem do każdego jadłospisu. Wzbogacają one dania smakiem i wartościami odżywczymi, ponieważ są pełne witamin, minerałów, błonnika oraz przeciwutleniaczy. Oferowane przez nas nasiona brokuła na kiełki pozwolą Ci rozpocząć domową uprawę, abyś już wkrótce mógł cieszyć się wyjątkowym smakiem samodzielnie wyhodowanych kiełków. Zastanawiasz się, dlaczego warto zasiać właśnie nasiona brokuła na kiełki? Wyróżniają się one wysoką zawartością witaminy C, K oraz witamin z grupy B, a do tego są smacznym dodatkiem na kanapkę czy do sałatki.