plen

Nasiona na kiełki - słonecznik

Kiełki słonecznika doskonale nadają się do sporządzenia surówek, sałatek, jako smaczny dodatek do kanapek. Chętnie spożywane ze względu na zawartość cennych witamin (A, C, D, PP) składników odżywczych, enzymów, soli mineralnych (magnez, cynk, żelazo, sole wapnia). Pozytywnie wpływają na przemianę materii, szczególnie tłuszczów i węglowodanów.

PRZYGOTOWANIE KIEŁKÓW:

Nasiona wypłukać, następnie przesypać do wcześniej wyparzonego naczynia (słoik) i zalać przegotowaną letnią wodą. Moczyć przez kilka godzin, potem wodę zlać, a nasiona wypłukać, naczynie nakryć gazą, obwiązać i odstawić w ciepłe (18oC), nie nasłonecznione miejsce. W tym czasie kiełki należy przepłukiwać 2-3 razy dziennie wodą. Kiełki są gotowe do spożycia po około 3-6 dniach.