Kiełki - rzeżucha

Kiełki – rzeżucha

Kiełki rzeżuchy mają wyraźny ostry smak, są bogatym źródłem witamin C, PP, P, B, oraz związków mineralnych takich jak

potas, magnez, wapń, siarka i mikroelementy. Są silnym przeciwutleniaczem. Wzmacniają organizm, poprawiają stan skóry, paznokci i

włosów. Kiełki rzeżuchy działają pobudzająco na apetyt i trawienie, obniżają poziom cukru we krwi, z tego względu polecane są w

szczególności cukrzykom.

 

Przygotowanie kiełków:

Produkcja kiełków w domu jest bardzo prosta do wykonania przy użyciu kiełkownicy Toraf. Postępując zgodnie z instrukcją obsługi

kiełki są gotowe do spożycia po upływie 3-6 dni. Kiełkownika umożliwia jednoczesną uprawę 3 rodzajów kiełków. Dodatkowe informacji

na stronie www.toraf.pl. Inną metodą produkcji kiełków jest produkcja kiełków w słoiku. W tym celu należy wypłukać nasiona

następnie przesypać do wcześniej wyparzonego naczynia i zalać przegotowaną letnią wodą. Moczyć przez kilka godzin, potem wodę

zlać, a nasiona wypłukać, naczynie nakryć gazą, obwiązać i odstawić w ciepłe (18-22°C), nie nasłonecznione miejsce. W tym czasie kiełki

należy przepłukiwać 2 razy dziennie wodą. Kiełki są gotowe do spożycia przy długości ok. 1-2 cm, po 3-6 dniach.

Nasiona na kiełki – producent kiełkownic TORAF

Kiełki są uznawane za jeden z najbogatszych w składniki odżywcze produktów spożywczych. Chociaż były doceniane już w starożytnych Chinach, w Polsce dopiero od niedawna są powszechnie dostępne w sklepach. Poza najczęściej konsumowanymi kiełkami rzodkiewki czy wielkanocnej rzeżuchy na talerzach pojawiają się też inne gatunki warzywne. Ich walory zdrowotne wynikają z tego, że nasiona, jako zalążek nowych roślin, są niezwykle bogatym magazynem białek, witamin i mikroelementów. W okresie wzrostu zaś przyjmują one formę strawną dla człowieka. Nasiona na kiełki, które oferuje TORAF, są odpowiednio przygotowane do wysiewu, dzięki czemu efekty można uzyskać już po kilkunastu dniach. Są to zarówno nasiona warzyw znanych z polskiej kuchni, jak i inne gatunki.

Oferta nasion na kiełki i kiełkownic

Samodzielnie uprawiane kiełki są lepszą alternatywą dla gotowych produktów, które można kupić w sklepach. Dzięki kontroli wzrostu mogą być spożywane na właściwym etapie i w świeżej postaci, wprost z domowej uprawy. Można ją prowadzić w specjalnym naczyniu – kiełkownicy. TORAF to również producent kiełkownic. Są to specjalne naczynia złożone z kilku szalek, na których można jednocześnie uprawiać różne rośliny. Naczynia są wyposażone w system regulowania poziomu wilgoci oraz wentylację.

Nasiona na kiełki, które znajdziecie Państwo w asortymencie to m.in.: rzeżucha, pszenica, czerwona kapusta, kozieradka czy gorczyca czarna. W ofercie mamy też nasiona soi, słonecznika oraz różnych mieszanek. Producent kiełkownic poleca również naczynia do domowej uprawy.

 

W celu zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z witryny ta strona stosuje pliki cookies. Szczegóły w naszej Polityce prywatności.
Kliknij "Zgadzam się", aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.