Kiełki kozieradki wykazują działanie ogólnie wzmacniające i odmładzające organizm, stanowią uzupełnienie diety w łatwo wchłanianie białko i
tłuszcze roślinne. Kozieradka poprzez pobudzenie wydzielania soków trawiennych wspomaga trawienie pokarmów, a ponadto wpływa korzystnie na
poziom cholesterolu i regenerację wszystkich tkanek a także proces wytwarzania czerwonych krwinek. Szczególnie polecana przy rekonwalescencji,
dla sportowców i osób cierpiących na choroby wrzodowe. Kiełki kozieradki posiadają niezwykły smak godny poznania.
Przygotowanie kiełków:
Produkcja kiełków w domu jest bardzo prosta do wykonania przy użyciu kiełkownicy Toraf. Postępując zgodnie z instrukcją obsługi
kiełki są gotowe do spożycia po upływie 3-6 dni. Kiełkownika umożliwia jednoczesną uprawę 3 rodzajów kiełków. Dodatkowe informacji
na stronie www.toraf.pl. Inną metodą produkcji kiełków jest produkcja kiełków w słoiku. W tym celu należy wypłukać nasiona
następnie przesypać do wcześniej wyparzonego naczynia i zalać przegotowaną letnią wodą. Moczyć przez kilka godzin, potem wodę
zlać, a nasiona wypłukać, naczynie nakryć gazą, obwiązać i odstawić w ciepłe (18-22°C), nie nasłonecznione miejsce. W tym czasie kiełki
należy przepłukiwać 2 razy dziennie wodą. Kiełki są gotowe do spożycia przy długości ok. 1-2 cm, po 3-6 dniach.