plen

Kiełki - Lucerna Alfalfa 100 g.

Medicago sativa

Kiełki lucerny są cennym źródłem fitoestrogenów, hormonów roślinnych, które w naturalny sposób pomagają zwalczać symptomy menopauzy. Ze względu na wysoką zawartość witamin A, E, B-complex oraz mikroelementów kiełki lucerny polecane są kobietom w okresie ciąży i karmienia. Witamina B12 zapobiega nowotworom i chorobom serca.

Przygotowanie kiełków:

Produkcja kiełków w domu jest bardzo prosta do wykonania przy użyciu kiełkownicy Toraf. Postępując zgodnie z instrukcją obsługi kiełki są gotowe do spożycia po upływie 3-4 dni. Kiełkownika umożliwia jednoczesną uprawę 3 rodzajów kiełków. Dodatkowe informacji na stronie www.toraf.pl. Inną metodą produkcji kiełków jest produkcja kiełków w słoiku. W tym celu należy wypłukać nasiona następnie przesypać do wcześniej wyparzonego naczynia i zalać przegotowaną letnią wodą. Moczyć przez kilka godzin, potem wodę zlać, a nasiona wypłukać, naczynie nakryć gazą, obwiązać i odstawić w ciepłe (18-22oC), nie nasłonecznione miejsce. W tym czasie kiełki należy przepłukiwać 2 razy dziennie wodą. Kiełki są gotowe do spożycia przy długości ok. 1-2cm, po 3-4 dniach.

Pakowane w opakowanie typu DOYPACK z zamknięciem strunowym.

Zalety zamykania strunowego:

  • ochrona przed rozsypaniem
  • ochrona przed zawilgoceniem produktu
  • możliwość wielokrotnego, szczelnego zamykania

Nasiona na kiełki

Kiełki mimo swego małego rozmiaru zawierają ogromne ilości minerałów, witamin i wartości odżywczych. Ponadto łagodzą dolegliwości związane z różnymi chorobami organizmu. Stanowią niezastąpiony element diety wegetariańskiej i wegańskiej. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do kanapek i sałatek. Oferta nasion na kiełki w naszym sklepie jest bardzo szeroka. Dostarczamy m.in. kiełki rukoli, rzodkiewki, brokułu i fasolki Mung. Kiełki mogą być produkowane przez cały rok.

Uprawa kiełków

Uprawa kiełków nie jest trudna, jednak wymaga trochę czasu i uwagi. Nasiona na kiełki należy wsypać do odkrytego naczynia i zalać letnią, przegotowaną wodą. Kolejnym krokiem jest umieszczenie naczynia w ciepłym i ciemnym miejscu na ok. dobę. Po tym czasie nasiona należy kilka razy dziennie opłukać i odsączyć z nadmiaru wody. Proces powtarzamy przez kilka dni. Gotowe kiełki najlepiej przetrzymywać w lodówce. Zapraszamy do zapoznania się ze szczegółami oferty nasion na kiełki. Zachęcamy także do zapoznania się z szeroką ofertą warzyw BIO.

W celu zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z witryny ta strona stosuje pliki cookies. Szczegóły w naszej Polityce prywatności.
Kliknij "Zgadzam się", aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.