plen

Kiełki BIO Organic - lucerna Alfalfa

OPIS:

Kiełki lucerny są cennym źródłem fitoestrogenów, hormonów roślinnych, które w naturalny sposób pomagają zwalczać symptomy menopauzy. Ze względu na wysoką zawartość witamin A, E, B-complex oraz mikroelementów kiełki lucerny polecane są kobietom w okresie ciąży i karmienia a także osobom niejedzącym mięsa - witamina B12 zapobiega niedokrwistości, osteoporozie, nowotworom i chorobom serca. Dzięki zawartości lecytyny poprawiają pamięć. Wzmacniają mięśnie, kości i zęby. Spożywa się je głównie jako dodatek do kanapek i sałatek

Przygotowanie kiełków:

Produkcja kiełków w domu jest bardzo prosta do wykonania przy użyciu kiełkownicy Toraf. Postępując zgodnie z instrukcją obsługi kiełki są gotowe do spożycia po upływie 3-7 dni. Kiełkownika umożliwia jednoczesną uprawę 3 rodzajów kiełków.

Dodatkowe informacji na stronie www.toraf.pl. Inną metodą produkcji kiełków jest produkcja kiełków w słoiku. W tym celu należy wypłukać nasiona następnie przesypać do wcześniej wyparzonego naczynia i zalać przegotowaną letnią wodą.

Moczyć przez kilka godzin, potem wodę zlać, a nasiona wypłukać, naczynie nakryć gazą, obwiązać i odstawić w ciepłe (18-22°C), nie nasłonecznione miejsce. W tym czasie kiełki należy przepłukiwać 2 razy dziennie wodą. Kiełki są gotowe do spożycia przy długości ok. 2-3cm, po 3-7 dniach.