Mięta pieprzowa

Mentha piperita

Roślina wieloletnia. Wymaga gleby próchniczej, wilgotnej o odczynie zasadowym. Stanowisko słoneczne. Wysiew nasion do skrzynek lub na rozsadniku w IV-V, wysadzanie roślin na miejsce stałe późnym latem. Kiełkują na świetle. Surowiec: liście, które obrywa się przed kwitnieniem. W kuchni świeże i suszone liście stanowią przyprawę do sałat, ryb, mięsa, deserów i napojów orzeźwiających. Działa korzystnie na system trawienny, pomaga przy migrenie.

 

Siew: IV-V
Zbiór: VI-VIII
Rozstawa: 25-30 x 25 cm
Wysokość: 30-60 cm

 

W celu zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z witryny ta strona stosuje pliki cookies. Szczegóły w naszej Polityce prywatności.
Kliknij "Zgadzam się", aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.