Dynia piżmowa Muscat de Provence

Cucurbita moschata

Wspaniała późna odmiana, (okres weg. 125 dni), francuskiej dyni która tworzy średniej wielkości mocno żebrowane owoce o wadzę do 15 kg, o skórce początkowo zielonej później przechodzącą w kolor mahoniowy.  Wyjątkowo smakowity słodki, mięsisty aromatyczny miąższ o gładkiej teksturze w kolorze pomarańczowym został doceniony przez szefów kuchni na całym świecie. Doskonała do zup ciast i deserów. Dynie nadają się do długiego przechowywania. Wymaga stanowiska osłoniętego dobrze nasłonecznionego, gleb żyznej, próchnicznej. Wysiew w IV do inspektu lub po 15 maja wprost do gruntu, po 2-3 nasiona w jedno miejsce, po wschodach przerwać pozostawiając jedną roślinę.

Siew: IV-VI
Zbiór: IX -XI
Rozstawa: 120x120 cm

W celu zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z witryny ta strona stosuje pliki cookies. Szczegóły w naszej Polityce prywatności.
Kliknij "Zgadzam się", aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.