plen

Trawa cytrynowa

Ozdobna roślina wieloletnia wymagająca w czasie zimy ochrony przed mrozem o długich, ostrych liściach zawierających olejki lotne, o zapachu i smaku cytryny. Częścią użytkową są liście i bulwy których używa się do wzbogacenia smaku zup, sałatek, deserów oraz herbat, naparów i nalewek. Wysiewać w II-IV do doniczek pod osłonami. Nasion nie przykrywać ziemią tylko delikatnie wcisnąć w podłoże. W temp. 20-25°C wschody następują po 3-4 tyg. Przed zimą rośliny należy umieścić w widnym pomieszczeniu z dodatnią temp. Trawa cytrynowa wymaga ciepłego, słonecznego, osłoniętego od wiatru stanowiska.

 Siew: III-IV
 Zbiór: VI – IX
 Wysokość: 80 - 100 cm
 Rozstawa: 20 x 65 cm

 

Trawa cytrynowa — nasiona do domowej uprawy

Jesteś miłośnikiem azjatyckich kulinariów? Uwielbiasz rozgrzewające herbaciane napary? Z pewnością docenisz w swojej kuchni dostęp do świeżej trawy cytrynowej, dzięki której nie tylko dodasz wyjątkowego aromatu gorącym napojom, ale podkręcisz też smak wielu potraw. Korzystając z nasion do samodzielnego wysiewu, jakie oferujemy w TORAF, w zaledwie kilka tygodni będziesz mógł cieszyć się trawą gotową do zastosowania w kuchni. Trawa cytrynowa wypełni Twój dom wyjątkowo przyjemnym aromatem, a używając jej do gotowania, wzbogacisz dania o dodatkowe składniki odżywcze. Zachęcamy do zakupu wysokiej jakości nasion trawy cytrynowej!