Kiwano - Ogórek afrykański

Cucumis metuliferus

Kiwano jest jednorocznym pnączem o niewielkich, żółto-pomarańczowych kwiatach, swoim pokrojem przypominającym popularne ogórki lub melony. Kolczaste ozdobne owoce osiągają masę średnio 200-300g, początkowo są ciemnozielone a w końcowy etapie wzrostu osiągają kolor żółtopomarańczowy. Miąższ o zapachu banana i smaku kiwi jest smaczny i soczysty, z dużą ilością jadalnych pestek. Kiwano można spożywać na surowo, dodawać do napojów, sałatek owocowych lub deserów. Dojrzałe owoce mają niezwykle duże walory dekoracyjne, dobrze prezentują się w kompozycjach z innymi dyniami. Najlepiej uprawiać kiwano w szklarniach lub tunelach foliowych lub w ciepłe lata w gruncie. Wysiew pod osłony na gł. 1cm III-IV, lub bezpośrednio do gruntu po 15 V. Rozsadę wysadzać na miejsce stałe od połowy maja.

 Siew: III-V
 Zbiór: VIII-X
 Rozstawa: 60x100 cm
 Wysokość: 2 m

 

W celu zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z witryny ta strona stosuje pliki cookies. Szczegóły w naszej Polityce prywatności.
Kliknij "Zgadzam się", aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.