Kiełki - Młody Jęczmień

Kiełki – Młody Jęczmień

 

Kiełki jęczmienia zawierają dużo błonnika który poprawia trawienie, a także dużą ilość kwasu foliowego, potasu, magnezu,

łatwo przyswajalnego żelaza i witaminy C i B12 zatem zdecydowanie dobrze wpływają na układ nerwowy poprawiając koncentracje

polecany jest w szczególności dla osób pracujących umysłowo, matek w ciąży i osób chcących oczyścić organizm z toksyn i nieco

odchudzić swoje ciało. Dzięki wysokiej zawartości chlorofilu odkwasza organizm wspierając równowagę kwasowo-zasadową naszego

organizmu. Są doskonałym dodatkiem zarówno do potraw gotowych jak i jako dodatek do wypieku chleba. Łagodne w smaku również

doskonale nadają się jako dodatek do posiłków dla dzieci.

 

Przygotowanie kiełków:

Produkcja kiełków w domu jest bardzo prosta do wykonania przy użyciu kiełkownicy Toraf. Postępując zgodnie z instrukcją obsługi

kiełki są gotowe do spożycia po upływie 3-6 dni. Kiełkownika umożliwia jednoczesną uprawę 3 rodzajów kiełków. Dodatkowe informacji

na stronie www.toraf.pl. Inną metodą produkcji kiełków jest produkcja kiełków w słoiku. W tym celu należy wypłukać nasiona

następnie przesypać do wcześniej wyparzonego naczynia i zalać przegotowaną letnią wodą. Moczyć przez kilka godzin, potem wodę

zlać, a nasiona wypłukać, naczynie nakryć gazą, obwiązać i odstawić w ciepłe (18-22°C), nie nasłonecznione miejsce. W tym czasie kiełki

należy przepłukiwać 2 razy dziennie wodą. Kiełki są gotowe do spożycia przy długości ok. 1-2 cm, po 3-6 dniach.

W celu zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z witryny ta strona stosuje pliki cookies. Szczegóły w naszej Polityce prywatności.
Kliknij "Zgadzam się", aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.