plen

Kiełki BURAKA

Penne z wędzonym łososiem, oliwkami, mozzarellą i kiełkami buraka

 

Składniki

Porcja dla 4 osób

  • makaron penne: 300 g
  • wędzony łosoś około 200 g
  • oliwki zielone: 70 g
  • czosnek: 3 ząbki
  • cebula pokrojona w kostkę: 1 szt.
  • masło: 70 g
  • pomidorki koktajlowe: 150 g
  • 1 pomidory w puszce
  • oliwa z oliwek: 80 ml
  • 1 mozzarella
  • 1 łyżeczka miodu
  • cukier: 5 g
  • 1/2 szkalnki kiełków buraka
  • 1 pęczek natka pietruszki
  • 1 ostra papryczki
  • 1 cytryna
  • sól: do smaku
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Czas: 30 minut

 Rozgrzej piekarnik do 185-190 stopnic C (termoobieg).

Przygotowanie Sosu

2 ząbki czosnku bardzo drobno siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Do nagrzanego garnka wlewamy oliwę z oliwek, smażymy cebulę i czosnek do zeszklenia. Dodajemy pieprz, wlewamy pomidory z puszki i je delikatnie rozdrabniamy. Następnie dodajemy niewielką ilość wody. Gotujemy około 5 minut. Dodajemy szczyptę cukru. Ścieramy skórkę z 1/3 cytryny i dodajemy masło do sosu. Gdy masło się rozpuści, miksujemy całość blenderem, dodajemy niewielką ilość soli i pieprzu oraz odrobinę skórki z cytryny.

Do sosu dodajemy ostrą papryczkę pokrojoną w plasterki i kawałki wędzonego łososia (kilka kawałków zostawiamy do dekoracji). Oliwki kroimy na pół w poprzek. Sos mieszamy trzepaczką, wrzucamy oliwki do sosu (kilka plasterków zostawiamy do dekoracji).

Przygotowanie Makaron

Do garnka z wodą dodajemy troszeczkę soli i gotujemy w nim makaron wg instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy makaron, powinien być ugotowany al dente. Makaron przelewamy niewielką ilością oliwy z oliwek.

1 ząbek czosnku kroimy w plasterki. Małe pomidorki przesypujemy do miski, dodajemy 1 łyżeczkę miodu, 1/2 szklanki kiełków buraka, pieprz, odrobinę oliwy i czosnek. Wszystko razem mieszamy następnie układamy na wyłożonej pergaminem blaszce do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 4-6 minut.

Część mozzarelli kroimy w kostkę, część rwiemy palcami na nieco większe kawałki, następnie polewamy je małą ilością oliwy z oliwek. Natkę pietruszki siekamy i odrobinę dodajemy do mozzarelli.

Rozgrzewamy małą patelnię, przekładamy na nią porcję sosu, dodajemy kilka listków natki pietruszki. Do sosu na patelni dodajemy porcję makaronu i dokładnie mieszamy.

Jak podawać

Przekładamy na talerz i dekorujemy kawałkami wędzonego łososia, oliwkami, upieczonymi pomidorami koktajlowymi, mozzarellą, natką pietruszki, kiełkami buraka i na koniec polewamy całość  oliwą z oliwek.