Przepisy kulinarne

Kiełki GORCZYCA

Łosoś smażony na patelni z marchewką i kiełkami gorczycy

Składniki:
Porcja dla 2 osób

  • 2 filety z łososia
  • ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżki nasion gorczycy
  • 2 łyżeczki kminku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1/8 łyżeczka soli
  • 1 szczypta suszonej papryki Cayenne
  • ¾ filiżanki świeżych kiełków gorczycy
  • ¾ szklanki drobno posiekanej marchwi
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry

Przygotowanie:
Czas przygotowania 22 minut
Posyp oba boki filetu z łososia pieprzem,. Rozgrzej patelnie na średnim ogniu i wrzuć nasiona gorczycy i kminku. Smaż potrząsając patelnią do czasu gdy nasiona kminku staną się nieco ciemniejsze a nasiona gorczyca zaczną pękać (około 1-4min). Odstaw nasiona do miski. Zwiększ temperaturę i dodaj 1 łyżeczkę oleju przechylając do pokrycia dna. Gdy olej się rozgrzej zmniejsz temperaturę do średniej i umieść na patelni filety z łososia i smaż je obracając aż się zarumienią z każdej strony (około 4 min na każdej stronie). Po usmażeniu polej filety sokiem z limonki posyp solą i papryką Cayenne i dodaj łyżeczkę oleju do miski z prażonymi nasionami i wymieszaj widelcem. Umieść filety z łososia na talerzu posyp tartą marchewką i posyp kiełkami gorczycy i polej dresingiem z prażonych nasion

Kiełki gorczycy

W celu zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z witryny ta strona stosuje pliki cookies. Szczegóły w naszej Polityce prywatności.
Kliknij "Zgadzam się", aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.