plen

Kiełki SOJA

Indyk w sosie śmietanowym z kiełkami soi

 

Składniki:

Porcja dla 2 osób

  • 1 duża pierś z indyka
  • puszka zielonego groszku
  • 50g kiełków sojowych
  • 2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 5 łyżek śmietanki 18%
  • łyżka mąki
  • 2-3 łyżki oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pół szklanki bulionu warzywnego
  • kolendra
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Czas przygotowania: 30 minut

Pierś indyczą pokroić w cienkie paseczki i lekko zrumienić na gorącym oleju. Po 2 minutach doprawić solą. Kolejno dodajemy odsączony z zalewy groszek i dusimy pod przykryciem ok. 7-8 min. Jogurt dobrze mieszamy ze śmietanką, mąką, bulionem i przyprawami (bardzo drobno posiekaną kolendrą, solą i pieprzem) zalewamy potrawę, następnie dodajemy kiełki soi i całość mieszamy. Pozostawiamy potrawę na lekkim ogniu do zagotowania. Przed podaniem dodajemy sok z cytryny i drobno posiekany koperek. Podajemy z ryżem lub świeżym pieczywem.

Kiełki Soja