Ciekawostki ogrodnicze

Przewodnik po kwiatach jadalnych

 

Toraf kwiaty jadalneTo zaskakujące, jak wiele kwiatów rosnących w ogrodach  i otaczających nas na co dzień jest  jadalna. Od wieków kwiaty jadalne są stosowane w kuchniach całego świata do dekoracji i przyprawiania różnego rodzaju potraw.  Chińczycy jako  pierwsi  eksperymentowali z daniami z dodatkiem kwiatów,  wiele różnych przepisów z tego okresu sięga  3000 r. p.n.e. W czasach rzymskich, jadalne kwiaty  fiołków i róż były wykorzystywane w daniach a lawendy jako dodatek do sosów. Ogrodnicy i kucharze już ponad 1000 lat temu używali kwiatów nagietka  i pomarańczy do gotowania. Dziś wiele dobrych restauracji  na świecie coraz częściej sięga po jadalne kwiaty w celu wzmocnienia kontrastów kolorystycznych  uwydatnienia faktury potraw i wprowadzenia intrygujących smaków, a także do dekoracji,  na przekąski, przystawki, ciasta i wiele innych potraw.

Nawet jeśli nie jesteście chętni do eksperymentowania z sałatkami  i sosami , jadalne kwiaty doskonałe nadają się do ozdabiania potraw, które, w przeciwieństwie do niektórych ozdób  modernistycznej kuchni są naprawdę smaczne. Ponadto, jak w czasach rzymskich, kwietny ogród staje się skarbnicą nie tylko estetycznych doznań ale także źródłem wysmakowanych przypraw które dodadzą nie tylko smaku naszym potrawą ale także szczyptę klasy naszym zdolnością kulinarnym.

 

JADALNE KWIATY Z WŁASNEJ UPRAWY

Najlepszym rozwiązaniem jest posiadanie kwiatów jadalnych pochodzących z własnej uprawy w skrzynce balkonowej, na balkonie, tarasie lub w ogrodzie, wtedy możesz być pewien że są czyste, świeże i wolne od środków ochrony roślin, chorób i szkodników i nie były przenawożone. Większość jadalnych kwiatów najlepiej zbierać  prosto z grządki w dniu kiedy chcesz ich użyć w trakcie gotowania. Uprawa własnych kwiatów pozwala eksperymentować i stwarza możliwość zaskoczenia gości zaproszonym na kolację do naszego domu, że kolorowe kwiaty które widzieli w naszym ogrodzie znajdują się również na ich talerzach i zarówno wyśmienicie i wybornie wyglądają jak i smakują.

 

ZALETY JADALNYCH KWIATÓW

Kwiaty jadalne po za tym że pięknie się prezentują na talerzu także dobrze smakują i potrafią przeobrazić nawet najbardziej pospolitą i nudną potrawę w coś wyjątkowego. Poszczególne gatunki mają kwiaty o ciekawych zróżnicowanych smakach: cytrynowym, pieprznym lekko słodkawym. Można dodawać je do dań rybnych, mięsnych, a także sałatek, surówek, ciast, tortów, deserów, drinków i napojów lub robić z nich nalewki, soki, konfitury. Jadalne kwiaty zawierają wiele witamin (A, B, C i E) oraz innych substancji, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie (np. sole mineralne, makro- i mikroelementy, karoten, olejki eteryczne, białka, cukry i wiele innych).

 

 

ZASADY ZBIORU I PRZECHOWYWANIA KWIATÓW JADALNYCH

  • kwiaty powinny być zbierane z własnej uprawy lub z miejsc co do których jesteśmy pewni ich pochodzenia i że nie były pryskane środkami chemicznymi lub nie uległy innego rodzaju skażeniu.
  • nie należy zbierać i używać do gotowania kwiatów rosnących w okolicach ruchliwych dróg oraz  fabryk i zakładów emitujących zanieczyszczenia atmosferyczne, ponieważ rośliny łatwo chłoną szkodliwe dla zdrowia metale ciężkie. Nie należy także zbierać i spożywać kwiatów z kwiaciarni ponieważ są one skażone sztucznymi utrwalaczami, nabłyszczaczami, odżywkami, które absolutnie dyskwalifikują ich spożywcze przeznaczenie.
  • Nie zbierajmy roślin, które są zbyt wybujałe, mają nienaturalnie zielone liście lub przebarwienia – to znak, że w glebie jest za dużo nawozów azotowych.
  • Alergicy bardzo często są uczuleni na pyłki, więc muszą świadomie wybierać jadalne kwiaty, które im nie zaszkodzą. Najlepiej poradzić się w tej sprawie lekarza.

Warto także pamiętać, że kwiaty mogą uczulać, nie tylko alergików. Zacznij zatem od niewielkich, bezpiecznych ilości kolorowych płatków na talerzu.

  • Kwiaty możemy zbierać i transportować w koszach wiklinowych, lnianych lub papierowych torbach, unikamy plastikowych reklamówek.
  • Kwiaty przed spożyciem myjemy, zwłaszcza jeśli rosną nisko przy ziemi. W przypadku kwiatów o drobnych delikatnych płatkach takich jak bez czarny mycie może je zniszczyć. Wystarczy zatem zebranie ich zaraz po wyschnięciu z porannej rosy i położenie na papierze.
  • Kwiaty jadalne można zasuszyć i przechowywać, aby zachować na dłużej zapachy i smaki lata. W tym celu oczyszczone kwiaty rozkładamy na papierze w ciepłym, przewiewnym miejscu, unikając ostrego słońca. Co jakiś czas kwiaty należy przewracać, aby równomierni się zasuszyły i nie pokryły pleśnią. Zasuszone kwiaty można przechowywać w słoikach lub papierowych pojemnikach.
  • Nie należy spożywać kwiatów co do których nie jesteś pewny pochodzenia lub jadalności. Nieprawidłowo rozpoznane kwiaty mogą spowodować zatrucie organizmu.


Wszystkie nasiona kwiatów z P.N. Toraf których kwiaty są jadalne oznaczone są takim logiem:

Toraf kwiaty jadalne

 

KWIATY TRUJĄCE

Azalia, , barwinek, glicynia, groszek pachnący, hiacynt, hortensja, irys, jaskier, konwalia, kaczeniec, krokus jesienny, lantana pospolita, naparstnica, oleander, ostróżka, powojnik, różanecznik, lobelia, zawilec, narcyz.

 

LISTA JADALNYCH KWIATÓW WRAZ Z WSKAZÓWKAMI ICH ZASTOSOWANIA

 

Nazwa zwyczajowa Nazwa botaniczne łac. Wskazówki spożycia Ostrzeżenia odnośnie spożycia

Aksamitka błyszcząca

Tagetes lucida

Kwiaty tej atrakcyjne rośliny można używać w sałatkach; a liście do przyprawiania  zup i gulaszu.  

Aksamitka

Tagetes patula, Tagetes tenuifolia, Tagetes patula x erecta

Kwiaty i liście mają smak cytrynowy, co czyni je idealnym dodatkiem do sałatek, kanapek, owoców morza lub gorących deserów. Aksamitki mogą być szkodliwe w dużych ilościach. Powinny być dodawane tylko dla smaku  z zachowaniem  umiaru.

Bazylia

Ocimum basilicum, Ocimum minimum, Ocimum x citriodorum

Kwiaty mogą być użyte zamiast liści w każdym daniu wymagającym dodatku bazylii. Kwiaty  ze względu na bardzo intensywny smak powinny być  dodawane w mniejszych ilościach od liści. Pyszny dodatek do sałatek, zup i makaronów.  

Begonia bulwiasta

Begonia x tuberhybrida

Kwiaty w jasnych kolorach mają delikatny cytrynowy smak i chrupiącą teksturę.Używa się oderwanych płatków  jako ozdoby do sałatek i kanapek lub zanurzonych  w jogurcie smakowym  jako przekąska. Tylko płatki begonii bulwiastych są jadalne. Płatki zawierają kwas szczawiowy i dlatego powinny być spożywane z umiarem i nie powinny być spożywane przez osoby cierpiące na podagrę, kamicę nerkową lub reumatyzm.

Bez czarny

Sambucus nigra

Kwiaty bzu czarnego zebrane są w duże i płaskie baldachogrona, które mają biało-żółty kolor. Można z nich robić soki lub nalewki albo dodawać do herbaty. Kwiaty bzu świetnie smakują usmażone w cieście naleśnikowym.  

Bratki

Viola x wittrockiana

Kwiaty mają smak sałaty i stanowią dekoracyjny dodatek serwowane razem z zieloną sałatą. Mogą być kandyzowane i używane do dekoracji ciast, ciasteczek lub kremowych deserów.  

Cebula siedmiolatka

Allium fistulosum

Kwiaty cebuli siedmiolatki mają łagodny posmak cebuli. Są idealne dodatkiem do sałatek lub do mieszanek warzywnych.  

Chaber bławatek

Centaurea cyanus

Te atrakcyjne kwiaty nie mają zapachu, ale za to mają słodko-pikantny podobny do goździka korzenny posmak. Są idealne do mieszania z innymi kwiatami,  dla uzyskania kwiatowego konfetti, którym można posypać sałatki, omlety, lub dania z makaronu.  Mogą być stosowane także samodzielnie jako kolorowa dekoracja.  

Cukinia

Cucurbita pepo var giromontiana

Kwiaty wszystkich odmian cukinii mają lekko słodki nektarowy  smak.  Mogą być nadziewane  serem, grzybami  lub  innymi  dodatkami, panierowane i smażone na głębokim oleju i serwowane z makaronem. Kwiaty pokrojone w cienkie plasterki mogą być dodawane do zup, omletów, jajecznicy,  lub jako dodatek kolorystyczny do sałatek.  

Cykoria sałatowa

Cichorium intybus

Świeże kwiaty mają łagodny smak sałaty i stanowią dekoracyjny dodatek do sałatek, podczas gdy pąki kwiatowe mogą być marynowane. Zebrane kwiaty wyglądają atrakcyjnie zamrożone w kostkach  lodu i dodawane do napojów i drinków. Kontakt z jakąkolwiek częścią tej rośliny może podrażniać skórę lub pogłębić alergie skórne

Cytryna zwyczajna

Citrus aurantium, Citrus limon,

Citrus x latifolia

Cytrynowe kwiaty o przytłaczającym zapachu i smaku bardzo dobrze pasują do wielu różnych potraw. Są także idealne do krystalizację i dekoracji ciast i deserów.  

Dynia

Cucurbita maxima, Cucurbita pepo

Kwiaty wszystkich odmian dyni mają lekko słodki nektarowy  smak.  Mogą być nadziewane  serem, grzybami  lub  innymi  dodatkami, panierowane i smażone na głębokim oleju i serwowane z makaronem. Kwiaty pokrojone w cienkie plasterki mogą być dodawane do zup, omletów, jajecznicy,  lub jako dodatek kolorystyczny do sałatek.  

Fasola wielokwiatowa

Phaseolus coccineus

Kwiaty mogą być spożywane na surowo w sałatkach, mają łagodny smak fasoli z nutą nektarowego posmaku. Tylko kwiaty fasoli wielokwiatowej poleca się do jedzenia.

Fenkuł włoski, Koper włoski

Foeniculum vulgare

Łagodny smak anyżowo- lukrecjowy kwiatów fenkułu łączy się dobrze z rybami, mięsem i warzywami. Pyszny dodatek do zup ziemniaczanych. Kwiaty fenkułu zmieszane z olejem  stanowią doskonałą panierkę do mięs na grilla.  

Fiołki

Viola cornuta, Viola hybrida, Viola tricolor, Viola x williamsiana, Viola odorata

Kwiaty mają smak sałaty i stanowią dekoracyjny dodatek, serwowane razem z zieloną sałatą. Mogą być kandyzowane i używane do dekoracji ciast, ciasteczek lub kremowych deserów.  Fiołki trójbarwne mają także korzystny wpływ na nasze zdrowie: regulują przemianę materii, wzmacniają naczynia krwionośne, odtruwają organizm i działają moczopędnie. Picie naparu z bratka polnego poprawia wygląd cery.  

Floks wiechowaty

Phlox paniculata

Te kwiaty mają lekko słodkawy korzenny smak. Świetny dodatek do sałatek owocowych i kolorowych kwiatowych sałatek. Ponieważ kwiaty są małe i kolorowe, wspaniale prezentują się po karmelizacji jako dekoracyjny dodatek do ciast i deserów. Tylko floks wiechowaty jest jadalny, pozostałe floks zwłaszcza jednoroczne są nie jadalne.

Fuksja

Fuchsia

Kwiaty fuksji o wspaniałych kolorach i pełnych wdzięku kształtach,  czynią je idealną dekoracją do sałatek owocowych. Prezentują się wyjątkowo finezyjnie umieszczany w galaretce lub kandyzowane. Owoce fuksji są również jadalne i przydatne do produkcji dżemów. Przed zjedzeniem kwiat usunąć wszystkie zielone i brązowe części i delikatnie usunąć pręciki  i słupek, zabieg ten pozwoli poprawić smak płatków.  

Gardenia jaśminowata

Gardenia jasminoides

Te bardzo pachnące kwiaty mogą być wykorzystane do przetworów, konfitur i dżemów, lub rozdrobnione dodawane jako aromaty do ciast.  

Gipsówka wiechowata

Gypsophila paniculata

Kwiaty o łagodnym słodkawym smaku stanowią doskonały dodatek do lodów i deserów  

Goździki

Dianthus amurensis, Dianthus barbatus, Dianthus caryophyllus, Dianthus chinensis, Dianthus deltoides, Dianthus plumarius, Dianthus superbus

Większość Goździków ma przyjemny korzenny, kwiatowy,  smak, zwłaszcza bardziej pachnące odmiany. są idealne jako dekoracja lub dodatek do ciast. Można z nich również wykonać kolorowe dekoracji do zup, sałatek i kompotów. Płatki goździka brodatego dodane do lodów, sorbetów, sałatek owocowych, polew, owoców morza sprawiają że potrawy są bardziej wyraziste. Zaleca się usuwać białą piętkę u podstawy płatka,  która nadaję gorzki smak.  

Groch

Pisum sativum

Kwiaty grochu są lekko słodkie, a co zaskakujące, smakują bardzo podobnie jak młody groszek. Pyszny dodatek do sałatek. Można używać kandyzowanych kwiatów do dekoracji potraw z ryb i ciasta. Pędy i wąsy czepne też są jadalne i mają ten sam delikatny, smak groszku. Tylko kwiaty grochu warzywnego są jadalne, kwiaty ozdobnego groszku pachnącego są trujące.

Hysop

Hyssopus officinalis

Idealny dodatek do zup, sałatek, lub orzeźwiających herbatek. Kwiaty Hyzopu stanowią również doskonałe uzupełnienie dań rybnych i mięsnych.  

Jabłoń

Malus domestica, Malus x robusta, Malus x zumi

Kwiaty jabłoni mają lekko kwiatowy smak, płatki wyglądają pięknie w sałatkach. Napar z płatków dodany do bitej śmietany lub lodów, nadaje im smak tarty jabłkowej.  Kwiaty wyglądają świetnie jako pływający dodatek  w kompotach owocowych.  

Jaśmin

Jasminum officinale

Kwiaty o wyrazistym silnym jaśminowym zapachu są stosowane  do smakowych herbat, lub jako przyprawa do owoców morza. Tylko Jasminum officinale jest jadalny. Błędnie nazywane jaśminem (Gelsemium sempervirens) jest zupełnie nie jadalne ze względu na zbyt duże stężenie  substancji trujących.

Jukka karolińska

Yucca filamentosa

Białe płatki kwiatów juki mają chrupiący, lekko słodki smak z nutą smaku karczocha. Pyszny dodatek do sałatek lub jako dekoracja do różnego rodzaju potraw.  

Kapusta ozdobna

Brassica oleracea (Acephala Group)

Liście mogą być zbierane, gdy są jeszcze młody i będą stanowić smaczny i kolorowy dodatek do sałatek.  

Ketmia

Hibiscus

Napar z kwiatów ketmi używa się do robienia herbaty o lekko cytrusowym smaku. Płatki o żywych kolorach doskonale pasują jako dodatek do sałatek owocowych.  

Kocimiętka

Nepeta cataria

Małe kwiaty mają aromatyczny, mocny miętowy smak, więc powinny być stosowane z umiarem podczas gotowania. Idealny do dodatek do makaronów, dań z ryżem lub  z warzywami.  Stanowi smaczne uzupełnienie dań mięsnych. Nie zaleca się spożywania kocimiętki w czasie ciąży.

Koniczyna łąkowa

Trifolium pratense

Kwiaty i  liście koniczyny mają słodki smak. Dodajemy je do sałatek i ryżu, a także do dań mięsnych, deserów i przetworów. Kwiaty koniczyny zawierają witaminy (głównie E i C), a także karoten, olejki eteryczne i wiele innych cennych substancji.  

Koper

Anethum graveolens

Kwiaty kopru można dodawać do dań z ryb, omletów lub posypywać nimi  gotowane warzywa.Całe kwiaty dodane do korniszonów, ogórków lub buraczków nadają im  subtelniejszy smak niż nasiona kopru.  

Kolender

Coriandrum sativum

Kwiaty podobnie jak liście można stosować jako dodatek do  wielu różnych potraw. Dobrze komponują się z kalafiorem lun daniami z dodatkiem sera.  

Kozibród porolistny

Tragopogon porrifolius

Roślina zazwyczaj uprawiana ze względu na orzechowy smak korzeni, ale młode liście są także smacznym dodatkiem do sałatek nadając im łagodny orzechowy smak. Pąki kwiatowe z około trzech centymetrową łodygą powinny być zbierane tuż przed otwarciem. Mogą być lekko duszone, a następnie spożywane na zimno w sałatkach lub używane jako dekoracja do potraw.  

Kłosowiec

Agastache anisata, Agastache foeniculum

Zarówno kwiaty jak i liści mają aromatyczny smak. Jest to idealny dodatek do ciast nadający im lekki anyżowy posmak. Dodatek kwiatów i liści do bitej śmietany nadaję jej kremowy lukrecjowy smak. W przypadku kobiet w ciąży, należy zbadać ewentualne przeciwwskazania do stosowania tego zioła.

Lawenda

Lavandula multifida, Lavandula stoechas, Lavandula angustifolia

Istnieje wiele sposobów wykorzystania kwiatów lawendy, zarówno w słodkich jak i słonych potrawach. Z kwiatów można zrobić pyszny cukier lawendowy i dodawać do ciastek, sorbetów, dżemów  i galaretek. Dodając kwiaty do wywaru warzywnego  można stworzyć smaczny sos do kaczki, kurczaka lub dań z jagnięciny. olejek lawendowy może być trujący. Nie powinno się używać więcej niż dwóch  kropli  jednocześnie.

Liliowiec

Hemerocallis

Płatki liliowca są świetne jako dodatek do sałatek, zup, gotowane kwiaty mogą być podawane jak warzywo jako dodatek do obiadu. Pąki kwiatowe mogą być nadziewane prawie każdym nadzieniem. Tylko kwiaty liliowca są jadalne . Nie można mylić liliowca z lilią  (Lilium) ponieważ są trujące.

Lilac

Syringa vulgaris

Mieszanka świeżych pachnących kwiatów z odrobiną śmietany i sera wraz z krakersami stanowi cudowną przystawkę. Można także mieszać kwiaty z jogurtem i dodatkiem  paru kropel cytryny. Również użyteczne jako dekoracja do ciast, biszkoptów lub słodyczy.  

Malwa

Alcea rosea

Kwiaty mogą być kandyzowane i używane do dekoracji ciast i musów lub  do mieszania z liśćmi sałaty. Kwiaty mogą być również wykorzystane do robienia syropu, jako dodatku do różnych deserów. Przed zjedzeniem, należy usunąć pręcik i zielone części kwiatu.  

Mak

Papaver somniferum, Papaver paeoniflorum

Wszystkie kwiaty maków są trujące, jednak nasiona, które są produkowane z maku lekarskiego i maku peoniowego mogą być spożywane. Wszystkie kwiaty maków są trujące, jednak nasiona, które są produkowane z maku lekarskiego i maku peoniowego mogą być spożywane. Nasiona produkowane przez pozostałe gatunki maku są niejadalne.

Majeranek

Origanum majorana

Kwiaty majeranku łączą się dobrze ze wszystkimi daniami z kurczaka i ryb. Z kwiatów można także parzyć smaczne herbaty.  

Marchewnik anyżowy

Myrrhis odorata

Kwiaty o słodkim anyżowym smaku są smacznym dodatkiem do tarty z jabłek, śliwek i rabarbaru.  

Melisa

Melissa officinalis

Małe kwiatki melisy używa się najczęściej w całości do przyprawiania sałatek i zup. Można je również stosować  jako dodatek do farszu do potraw z drobiu.  

Mieczyk

Gladiolus

Kwiaty mieczyka smakują podobnie do sałaty, i stanowią piękny dodatek do słodkich musów owocowych. Można też wrzucić pojedyncze płatki do  sałatek dla dodania im koloru. Przed spożyciem usuwać pręciki i wyciąć środek kwiatu.  

Mięty

Mentha x piperita, Mentha pulegium, Mentha suaveolens, Mentha x gracilis, Mentha spicata

Małe kwiaty  mięty najczęściej dodaje się do sałatek owocowych, świeżych truskawek, musów i ciast czekoladowych. Może być również stosowany do dekoracji i dodania smaku potrawą z jagnięciny.  

Mniszek lekarski

Taraxacum officinale

Z kwiatów tej pospolitej rośliny robi się miód, który można stosować jako lekarstwo na przeziębienie, ponieważ jest źródłem witamin (B i C) i minerałów. Miód ten to także świetny dodatek do deserów, naleśników czy kanapek.  

Nagietek

Calendula officinalis

Kwiaty nagietka mają lekko pieprzny smak i dodają lekko, pikantnego posmaku i odrobinę koloru do chleba i zup, w których są popularnym dodatkiem. Można używać świeżych lub suszonych płatków jako ekonomicznego substytutu szafranu, w celu nadania ciepłego żółtego koloru ryżowi lub masłu. Świeże młode liście mogą być również stosowane z umiarem w sałatkach.  

Nasturcja wysoka, Nasturcja karłowa

Tropaeolum majus, Tropaeolum minus

Świeże liście i kwiaty mają pieprzny,  podobny do rzeżuchy smak. Kwiaty dodadzą pikantnego akcentu do sałatek , zielone nasiona można pociąć i użyć  z pietruszką jako dekoracji. Kwiaty i zielone nasiona można także mieszać z twarogiem lub masła i startym serem i pomidorami podawać na kanapkach. Nasturcja wykazuje działanie bakteriobójcze i przeciwgrzybiczne. Jest także bogata w witaminę C i sole mineralne.  

Niecierpek Waleriana

Impatiens walleriana

Kwiaty w wielu kolorach wyglądają atrakcyjnie jako ozdoba w sałatkach lub pływające w zimnych napojach.  

Ogórecznik lekarski

Borago officinalis

Płatki mają smak ogórka a pręciki dodają odrobinę słodyczy. Kwiaty dodaję się do sałatek owocowych i warzywnych, lub do dekoracji zup i  deserów. Doskonały wybór do zamrażania w kostkach lodu, które  np. mogą unosić się w mrożonej herbacie. Kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny unikać kwiatów ogórecznika. Spożycie  więcej niż osiem do dziesięciu kwiatów może powodować zaburzenia laktacji. Mogą mieć również działanie moczopędne, więc nie powinny być spożywane w dużej ilości.

Oregano

Origanum vulgare

Wspaniały dodatek do dań z pomidorów, pizza i przy wypieku własnego chleba. Kwiaty mogą być również dodane do masła dla nadania wyrazistego smaku.  

Pachnotka zwyczajna

Perilla frutescens

Kwiaty można jeść w całości, dodają, lekko korzennego ostrego smaku potrawą z kurczaka lub ryb.  

Pelargonia

Geranium clorinda, Geranium fragrans, Geranium graveolens, Geranium quercifolia, Geranium tomentosum

Liście mają intensywny cytrynowy zapach  i dodawane są dla smaku do ciast i deserów. Kwiaty mają podobny ale nieco słabszy od liści zapach cytrynowy i po kandyzacji są idealnym dodatkiem do deserów.  

Pierwiosnek

Primula, Primula vulgaris, Primula veris, Primula hybrida

Kwiaty o lekko słodkawym smaku. Przed spożyciem należy usunąć łodygi. Kwiat można kandyzować i stosować do dekoracji naleśników lub ciast na Wielkanoc. W sałatkach ich dodatek ożywia kolory i dodaje odrobinę słodkiego posmaku.  

Pysznogłówka

Monarda citriodora subsp. Astromontana, Monarda didyma

Kolorowe, płatki mają słodki, ostry smak który wzmacnia smak sałatek, galaretek i  potraw z dodatkiem ryżu i makaronu. Świeże lub suszone liście mogą zostać wykorzystane do parzenia pysznej  herbaty. Przed zastosowaniem kwiaty płucze się delikatnie wodą,  tak aby nie zmniejszyć  ich aromatycznego efektu.  

Rozmaryn

Rosmarinus officinalis

Kwiaty i liście rozmarynu można używać do przyprawiania  potraw z drobiu lub wieprzowiny.  

Rukola

Eruca vesicaria, Diplotaxis muralis, Eruca vesicaria subsp. sativa

Kwiaty i liście mają ostry, pieprzny smak i są pysznym dodatkiem do sałatek, ryżu lub gotowanej fasoli szparagowej.  

Rzodkiew

Raphanus sativus

Smak kwiatów rzodkiewki  jest łagodniejszy niż pikantny smak samych korzeni , dzięki czemu są idealne, dla dodania koloru na szczycie sałatki lub posypania gotowanych warzyw, aby dodać trochę pikanterii.  

Róża

Rosa

Co do zasad, jeśli róża pachnie dobrze, będzie dobrze smakować. Płatki mają delikatny smak, który świetnie sprawdza się jako dodatek do zimnych napojów, dań z owoców, lub dżemów z płatków róży. Owoce dzikiej róży i płatki dobrze smakują zastosowane w galaretkach owocowych.. Kandyzowane kwiaty róży będą  atrakcyjną dekoracją ciast i deserów. Przed zjedzeniem kwiatów zaleca się usunąć biały piętę u podstawy płatków.  

Słonecznik

Helianthus annuus

Pączki, płatki i nasiona są jadalne. Można dodawać płatki do zielonej sałatki dla kontrastu kolorów i uzyskania delikatnego orzechowego smaku. Zielone pąki można sparzyć, a potem obtoczyć w maśle czosnkowym; są one podobne w smaku do karczocha. Nasiona mogą być spożywane na surowo lub prażone jako przekąska.  

Stokrotka

Bellis perennis

Płatki stokrotki idealnie nadają się do tworzenia kolorowych dekoracji na deserach, zupach, sałatkach lub daniach pikantnych. Również przydatne dodatek do ciast, ciasteczek, musów i pasztetów. Ponadto stokrotki zawierają wiele cennych składników odżywczych: witaminę C, beta-karoten, białka, cukry, sole mineralne i inne. Jeśli masz katar sienny, astmę lub poważne alergie, należy unikać jedzenia kwiatów stokrotki ponieważ mogą one wywołać reakcję alergiczną.

Szałwia lekarska

Salvia officinalis

Kwiaty podobne w smaku do liści stanowią niezastąpioną przyprawę do sałatek, makaronów musztard i sosów winegret.  

Szałwia muszkatołowa

Salvia sclarea

Kwiaty mają bardzo aromatyczny smak a ich pastelowe odcienie, stanowią piękny kontrast, w sałatkach z ich dodatkiem.  

Szczypiorek, Szczypiorek czosnkowy

Allium schoenoprasum, Allium tuberosum

Kwiaty szczypiorku mają łagodny smak cebuli i są zaskakująco chrupiące. Najczęściej stosuję się je jako dodatek do sałatek, makaronów, omletów i jajecznicy. Można je też dodawać do dań rybnych lub sosów serowych dla zwiększenia wyrazistości potrawy. Do dekoracji i potraw należy podzielić kwiat na pojedyncze różyczki.  

Truskawka, Poziomka

Fragaria x ananassa, Fragaria vesca

Kwiaty mają zarówno zapach jak również łagodniejszy od samych truskawek smak truskawkowy. Płatki można dodawać dla smaku i dekoracji do napojów, sałatek, cukierków i deserów.  

Tulipany

Tulipa

Płatki tulipanów mają słodki, podobny do groszku smak i chrupiącą teksturę. Całe kwiaty można faszerować krewetkami lub sałatką z kurczaka. Przed faszerowaniem należy ostrożnie usunąć pylniki i słupek. Dla dodania koloru potrawą można dodawać pokrojone płatki do sałatek, kanapek i innych dań. Niektórzy ludzie mają silne reakcje alergiczne na tulipany. Jeśli dotykania kwiatów powoduje wysypkę, drętwienie itp. – Nie należy ich spożywać! Należy pamiętać że nie można jeść cebulek które są silnie trujące.

Wiązówka błotna

Filipendula ulmaria

Przyjemnie pachnące kwiaty mogą być spożywane w sałatkach lub dodane do domowej roboty win.  

Wieczornik

Hesperis matronalis

Kwiaty wieczornika łączą się dobrze ze wszystkimi daniami z kurczaka i ryb. Z kwiatów można także parzyć smaczne herbaty.  

Wiesiołek

Oenothera macrocarpa, Oenothera odorata, Oenothera versicolor, Oenothera speciosa, Oenothera missouriensis

Kwiaty mają podobny smak do sałaty, więc są dobrym dodatkiem do każdej sałatki, jednocześnie wzbogacając ją kolorystycznie.  

Złocień wieńcowy

Chrysanthemum coronarium

Płatki o pikantnym wyrazistym smaku najlepiej smakują szybko i lekko podsmażone na oleju roślinnym poczym dodane do zup, sałatek lub zmieszane z frytkami. Kwiatów należy używać  oszczędnie przy dodawaniu do sałatek lub zup ze względu na ich mocno pikantny smak. Tylko Chrysanthemum coronarium, można spożywać; nie zaleca się jeść innych gatunków chryzantemy.

W celu zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z witryny ta strona stosuje pliki cookies. Szczegóły w naszej Polityce prywatności.
Kliknij "Zgadzam się", aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.